Rođendan kakav je naš grad zaslužio, u oživljenom srcu grada – zvijezde (VIDEO)

Rođendan kakav je naš grad zaslužio, u oživljenom srcu grada –
zvijezde (VIDEO)

Nešto se ove godine prelomilo u Karlovčanima. Iz dugogodišnjeg nezadovoljstva i apatije rodio se valjda i svojevrsni bunt, barem u onom dijelu koji se tiče kulture, urbanosti i zabave. Nakon teških ratnih godina i depresivnog postratnog perioda koji je potrajao nedozvoljeno dugo, Karlovac je ove godine dignuo glavu. Od veljače i masovnog plesa na Korzu koji je uz izravna uključenja u dnevnike hrvatskih televizija obišao i cijeli svijet posredstvom Interneta, do ljeta koje je kao nikad dosad obilovalo događanjima u režiji Promenada kluba, Domaćih, centara za mlade Gaza i Grabrik, udruga mladih Kajda, Poluga, Carpe diem i Šesta rijeka (isprika ako smo nekog propustili!), nikada boljih Ivanjskih krijesova, velikih partija i vikenda koji su, pogotovo u posljednja dva mjeseca, doista obilovali najraznovrsnijim događanjima, Karlovac je uistinu disao punim plućima, barem u onom dijelu koji se tiče samo njegovih običnih građana.

Prekrasna rođendanska proslava samo je potvrdila da se Karlovac budi. I ranijih godina za 13. srpnja znalo je biti dobrih programa, no prava gradska vreva jednog običnog utorka pokazala je da je ove godine postignut pun pogodak. Karlovčani su razuvjerili skeptike i masovno se priključili Milenijskom balu – a nije baš tako jednostavno pronaći 431 plesni par, no probuđeni iz višegodišnje letargije, Karlovčani su se odazvali u tolikom broju da su mnogi (oni koji su se prijavili malo prekasno), nažalost, morali biti i odbijeni. No, i oni su bili dio fešte na trgu i milenijske fotografije.

Brojne najave u svim hrvatskim medijima, kulturnim časopisima i portalima te, zaključno, izravno uključenje u glavni dnevnik HTV-a, svakako su zgodna stvar, no za naše lokalne prilike daleko najveći dobitak proslave 431. rođendana Karlovca je gotovo već zaboravljena slika u staroj gradskoj jezgri, u samom srcu grada-zvijezde. Prepun Trg bana Jelačića i velika gužva u Radićevoj pokazali su koliko gradu treba život u staroj jezgri. Jer, višemjesečna raznovrsna ponuda i očito buđenje grada zaslužuju sve pohvale, ali ako ste osjećali da je nešto ipak nedostajalo – danas ste mogli saznati i što. Nedostajao je život, zabava, smijeh i Zvijezda prepuna dobro raspoloženih građana.

Za razliku od prošlih godina, brojna događanja neće stati ni nakon Dana grada. Ranije bi sve opustjelo, no ove godine razni zabavni i sportski programi pripremaju se na terasi Buddha bara, Foginovom, već u subotu je još jedan veliki party, ovog puta na Mrežnici, pomalo se približavaju i termini uvijek izvrsnog Nepokorenog grada i LED festivala…i barem u tom dijelu možemo napokon biti zadovoljni.

Na kraju, što poželjeti našem gradu za 431. rođendan? Stvar je jasna. Da se politika, bez obzira na bilo čije afinitete i simpatije, barem jednim malim dijelom priključi onome što su započeli sami Karlovčani. Jer, ovom gradu i ovoj državi treba optimizma i u puno važnijim stvarima od zabavne ponude – prvenstveno u gospodarstvu.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest