Nekategorizirano

Financijski pakao Gradske četvrti Rakovac u režiji HDZ-ove predsjednice

Financijski pakao Gradske četvrti Rakovac u režiji HDZ-ove
predsjednice

Nakon što smo u ruke ekskluzivno dobili internu „Reviziju procesa redovne djelatnosti GČ Rakovac“ , postalo nam je jasnije zbog čega je bila obavijena velom tajnosti i držana u ladici od listopada kad je datirana njena izrada.

Naime, revizija otkriva niz neobičnih, zakonski upitnih transakcija javnog novca i činjenicu da se dio „evidentiranja u poslovnim knjigama izvršavao bez vjerodostojne, pravovaljane i istinite dokumentacije.“ Iako je revizija napravljena profesionalno i vrlo detaljno ne zaobilazeći bilo kakav nalaz s negativnom konotacijom po odgovorne osobe, paradoksalno se u uvodnom upravljačkom sažetku daje „zadovoljavajuće mišljenje uz stanovite nedostatke“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No ovaj bi dokument mogao biti jedan od dokaznih materijala u izvjesnoj kaznenoj prijavi protiv odgovorne osobe u obuhvaćenom razdoblju, od 2007. do 2011., dakle bivše predsjednice Jelene Laić. Prijavu je još prošlo ljeto spominjalo novo SDP-ovo vodstvo GČ Rakovac suočavajući se s neobjašnjivim rupama u blagajni. Iako, s obzirom da je neobjašnjivo i nimalo oporbeno SDP pristao na zamolbu gradonačelnika Jelića da ne idu s nalazom revizije u javnost punih 6 mjeseci, do 19. ožujka dok on sam ne obavi razgovor s Laićkom, moguće je da se na kraju ne dogodi ništa.

U cijeloj priči sporno je oko 43 tisuće kuna. Recimo u 2009. godini za tekuće i investicijsko održavanje podignuta je gotovina od 9000 kuna, pa i iz istih razloga još 10000 kuna i to je evidentirano u poslovnim knjigama bez vjerodostojne, pravovaljane i istinite dokumentacije. Za tumačenje ovih eufemizama u financijskom poslovanju potražili smo pomoć financijskih stručnjaka i dobili pojašnjenje razumljivo laicima. „To vam je kao da odete do bankomata, izvučete devet tisuća kuna, na slip napišete da je novac utrošen za održavanje, to priložite u blagajnu bez računa, a novac je mogao završiti bilo gdje. Možda su radovi plaćeni na „crno“ što je nezakonito, a možda je samo pospremljen u privatni džep što je za zatvor.“

Ima nelogičnosti još; na sjednici Vijeća GČ Rakovac 2. svibnja 2007. donesena je odluka o izdvajanju sredstava za uređenje prolaza između Domobranske i Tuškanove ulice te trafostanice kod Gimnazije za nabavu materijala. U odluci je mimo zapisnika dodana klauzula da se sredstva za tu namjenu izdvoje na poseban račun. Revizija je utvrdila da je taj poseban račun, račun predsjednice Jelene Laić. Postoji i odluka da se za potrebe prezentacije, kupovine materijala i ostale materijalne troškove gotovinski iznosi na račun osoba ovlaštenih za zastupanje mogu penjati do 15 tisuća godišnje. Na račun Jelene Laić 2007. kontra toj odluci uplaćeno je 19.934 kune. Iz godine u godinu neutrošena sredstva iz blagajne nisu polagana na žiro račun gradske četvrti, iz godine u godinu nije evidentiran dio obveza u poslovne knjige, nisu ovjeravani primici doznačenih sredstava na ime donacije GČ prema sportskim klubovima, blagajnički dnevnici, uplatnice , isplatnice nisu ovjerene od strane isplatitelja, primatelja i ovlaštenog predstavnika računovodstvenog servisa…Popis nepravilnosti je dug za jednu gradsku četvrt koja je u četiri godine održala svega tri sjednice Vijeća GČ.

Inače, u reviziji se puno puta spominje NK Rakovac u smislu donacija, čiji je Jelena Laić bila tajnik, ali se izdavala kao predsjednik i zbog lažnog predstavljanja od strane NSKŽ kažnjena zabranom obavljanja funkcija u nogometu na 15 mjeseci. U posjedu smo ispisa financijskih transakcija preko računa i kartica NK Rakovca koji otkrivaju prilično zanimljive informacije. Priča je je obično išla ovako; dolazi jedan dan 5 tisuća kuna donacija iz GČ Rakovac na NK Rakovac, drugi dan se podiže ista suma na bankomatu preko kartice NK Rakovca. I tako u više slučajeva što samo po sebi ne mora značiti ništa, ali je nezgodno to što je ovlaštena osoba i u GČ i u NK ista osoba. Najzanimljiviji je slučaj iz ljeta 2010. kad je 23.07. preko Agencije za mobilnost i programe EU na račun kluba sjelo 28 tisuća kuna, a onda je ovlaštena osoba u NK Rakovac od tog novca u osam navrata između 26. srpnja i 9. kolovoza podigla 23 tisuće kuna. Ali na Murteru! Za potrebe berićetnog godišnjeg ili za potrebe nogometnog kluba, to će valjda utvrditi policija. Naime, kako doznajemo, ovaj „složeni“ slučaj je predan policiji još polovicom 2011. godine.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!