Volonteri u Kozjači pronašli olupine automobila, ali i odbačeni pištolj i bombe

Volonteri u Kozjači pronašli olupine automobila, ali i odbačeni
pištolj i bombe

Olupine automobila, stare perilice za rublje, akumulatori, peći i staklena ambalaža, ali i ručne bombe, pištolj marke TT i streljivo – sve to proteklih su dana u šumi Kozjača pronašli sudionici međunarodnog volonterskog kampa “Eko Karlovac”, koji traje od 11. do 24. srpnja.

– Pronašli smo doista sve oblike smeća koje možete zamisliti. Nažalost stanje je takvo da se pokazalo da nam jedan kontejner dnevno koliko smo dobili nije dovoljan – kaže Denis Frančišković iz ekološke udruge “Pan” koja je organizirala ovogodišnji volonterski kamp.

Radi se o trećoj akciji takve vrste u Karlovcu posljednjih godina. 2003. godine volonteri su  čistili “ljubavne otoke” na rijeci Korani, a godinu kasnije prostorije tadašnjeg SKUC-a “Braća Radić”. Nakon šest godina pauze na red je došla Kozjača, a u Karlovac volonteri iz doslovno pola Europe – od Francuske, Belgije i Italije, Do Španjolske, Finske, Švicarske i Ukrajine.

Čišćenje Kozjače svakodnevno traje od 9 do 15 sati, dok volonteri u poslijepodnevnim satima imaju radionice na kojima od iskoristivog dijela pronađenog otpada rade skulpture. One će biti izložene za nekoliko dana na šetnici pored kafića “Cohiba”. Uz to, volonteri su na očišćenim dijelovima šume postavili table upozorenja.

Iz “Eko Pana” zahvaljuju sponzorima ovogodišnjeg kampa – Karlovačkoj pivovari, KA-3, Čistoći, Gradu Karlovcu, Prirodoslovnoj školi i udruzi “Domaći”.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest