Nekategorizirano

Pala dva MIG-a HV-a kod Plaškog, piloti preživjeli, ozlijeđena starica (VIDEO)

Velika zrakoplovna nesreća dogodila se nedaleko Plaškog. Dva vojna zrakoplova HV-a, MIG-a 21, pala su na tromeđi Egića, Vulića i Vukelića. Piloti su se na vrijeme katapultirali. Ozlijeđena je jedna žena koja je u ogulinskoj bolnici hitno podvrgnuta kirurškom zahvatu na ruci.

U priopćenju iz MORH-a se ističe:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, na području sjeverno iznad Plaškog, danas, 23. rujna 2010., oko 12,50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala. Prema prvim informacijama jedan pilot uspješno se katapultirao te se nakon prizemljenja s padobranom javio Zapovjedništvu HRZ i PZO-a, dok informaciju o pilotu drugog zrakoplova u ovom trenutku nemamo."

Ministarstvo obrane RH će o svim detaljima vezano uz ovu nesreću izvijestiti odmah po zaprimanju istih sa terena.

Po najnovijim informacijama avioni su se srušili kod plaščanskog sela koje, ironično, asocira na ministra obrane - zove se Vukelići. Uzrok pada je navodno sudar u zraku - avioni su se tijekom vježbe "okrznuli". Naime, ovih dana na tom području održava se obuka pilota MiG 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji. U obuci sudjeluju piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa četiri zrakoplova MIG 21 i tri helikoptera Mi-171.

Stigla je i dobra vijest - oba su pilota, Mario Kudlik i Igor Trošelj (obojica iz Pule) preživjela nesreću i vojnim helikopterima prevezeni su na bolničko liječenje u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava. Po najnovijim informacijama imaju tek lakše tjelesne ozljede.

Nažalost, čini se da je teške ozljede pri padu aviona zadobila 69-godišnja Marija Klipa koja je brala krumpir u polju u blizini mjesta na koje su pali MIG-ovi. Zaprimljena je u ogulinsku Opću bolnicu s vrlo teškim ozljedama ruke i liječnici se bore da je spase od amputacije ruke.

Ekipa KAportala već je nekoliko sati na mjestu događaja koje je prepuno vojnom i interventnom policijom. Sve je puno ostataka zrakoplova, a mjesto nesreće prelijetavaju bespilotne letjelice MORH-a.

- Brala sam krumpir i čula dvije strašne eksplozije na nebu. Sve iznad nas je bila vatra i dim bilo je stravično, ispričala nam je još uvijek uznemirena Marija Grahovac na mjestu događaja.

General Vlado Bagarić nakon nesreće izjavio je da zasad ne može govoriti je li se uistinu dogodio sudar zrakoplova, te je potvrdio da se radi o mladim pilotima. Kako je rekao za HRT istraga će pokazati što se točno dogodilo nad plaščanskom dolinom. Hrvatski zračni prostor, kaže Bagarić, nije ostao nebranjen jer Hrvatsko zrakoplovstvo ima još šest borbenih zrakoplova koji su iskoristivi u borbenim zadaćama. General tvrdi da u HV-u nisu znali za nastradalu staricu već je rekao da im je policija javila za nesreću. Da su znali, tvrdi general Bagarić, starica bi bila prebačena hitno u Zagreb zajedno s pilotima.

KAportal.hr


Reci što misliš!