Igor Beketić: Želimo da se Karlovčani mogu hvaliti svojim akcijama

Igor Beketić: Želimo da se Karlovčani mogu hvaliti svojim akcijama

Igor Beketić, suosnivač i dobri duh karlovačke udruge Promenada klub, čovjek je za kojeg se bez pretjerivanja može reći da je posljednjih godina vratio Karlovčane njihovome gradu. Sa svojom ekipom, Beketić je neobičnim projektima i intervencijama u prostoru natjerao građane da masovno iziđu na ulice i aktivno sudjeluju. No, nije riječ o prosvjedima, Beketić svojim projektima tjera Karlovčane na ples.

Još se uvijek nisu stišali dojmovi oko prošlotjednog Milenijskog bala. Jeste li očekivali toliki odaziv  Karlovčana?

-Kada smo počeli pričati o projektu svima je ideja bila super. Međutim, kada bi nekom objašnjavali  da za bal trebamo sakupiti  431 plesni par, moglo se osjetiti kako  ljudima kroz glavu prolazi pitanje: «čovječe, pa gdje ćete u Karlovcu naći tolilko plesača». Iskreno, ni sami nismo bili svjesni u što se upuštamo, ali ideje su se slagale jedna na drugu. Neka pozitivna klima, odlična suradnja s Gradom i Turističkom zajednicom i prije svega odličan odaziv sugrađana jednostavno su nam išli na ruku. Oko Milenijskog se bala vrtila nevjerojatna količina dobre vibre, a Karlovčani su u godini najveće krize pokazali koliko vole svoj grad. To je super.

Kako je uopće počela priča iz koje je nastala Promenada?

-Počelo je 2002. uređenjem prostora, moje djedovine, na sadašnjoj adresi Kluba. Želja je bila  promovirati mlade umjetnike iz područja plesa, glume. Tada sam shvatio da me se kao obrtnika i strojarca  baš i ne doživljavaju kao osobu koja bi nešto smisleno mogla napraviti na području kulture. Kako sam postojeći prostor proširio uređenjem  120 četvornih metara nove plesne dvorane zatražio sam oslobađanje od plaćanja komunalne naknade prema tada važećim pravilnicima. No, nisam u tome uspio jer je tada bilo upitno je li plesna škola od javnog interesa ili nije. Platio sam i nastavio gurati dalje. Počeli smo s tečajevima,  poput baletnog tečaja koji je vodila pedagoginja Silva Muradori.  2007. godine Promenada postaje udruga i  od tada se stvari kreću na bolje.  Do danas je kroz Promenadu prošlo 300-njak mladića i djevojaka, od klasičnih plesača do hip-hopera i brejkera .

Imali ste niz zanimljivih projekata, koji su svratili pozornost šire javnosti na Karlovac, poput performansa “Tribute to Michael Jackson”?

– Moram istaknuti da sam ja tek mali kotačić u velikoj ekipi ljudi, koji su se iznimno angažirali na svim projektima koje smo imali do sada. To su Nikolina Pahanić, Ivica Bradač, Tamara Perković, Dario Grba, Srećko Radelić i Nikolina Lisac. Odnedavno je s nama i Velimir Velev iz Bugarske.  Prije toga smo osvjetljivali stare zidine Zvijezde, postavljali «malu scenu» na Gazi, na kojoj građani i naši članovi mogu plesati. Karlovčani su jedini u Hrvatskoj plesom odali počast Michael Jacksonu, tu je i Kazalište sjena za mlade… Ono što nam je bitno kada pričamo o budućim akcijama je spojiti dobru zafrkanciju i ples. Iz te kombinacije uvijek nešto dobro izađe. A Karlovac je naš grad i nema drugog! Pa gdje ćemo onda sve to gurati nego u Karlovcu i za Karlovčane?

Kakav je vaš Karlovac? Kako želite da ga dožive i drugi ljudi?

– Kada pogledate što sve rade folkloraši na čelu s dr. Željkom Štajcerom, pa ekipa oko Studija 23 i «Tanga» pa «ArtiKA» onda shvatite da je Karlovac pravi grad plesa. Ples je život. Na tom tragu moramo izbrendirati Karlovac. Građevine bez prave, pozitivne priče u koju će se uključiti građani nemaju previše koristi.  Pokazalo se da nije bitno koji je dan u tjednu, godini,  ako priča ima smisla, ako nije prazna. U tim pričama i Turistička zajednica trebala bi sudjelovati zahvatima poput jumbo plakata na autocesti  i spotova u medijima , a ne organiziranjem «grahijada» ili sličnog. Moja konačna ideja je spojiti ples i uređenje okoliša. Urediti mjesta u gradu na kojima će ljudi moći ispucati svoju energiju. Želim da se Karlovčani kada odu iz Karlovca mogu hvaliti svojim akcijama. Da mogu primjerice Varaždincima reći: “Vi imate barokne večeri. O.K. To je onak’, dosadano – mi se u Karlovcu gibamo”.

Spremate li kakva nova iznenađenja?

-Zahvaljujući Velimiru Velevu (redatelj, glumac, pedagog, profesor na Nacionalnoj akademiji za kazalište, film i umjetnost u Sofiji; op.a.)  koji je odlučio ostati živjeti u Karlovcu već slažemo jednu novu, bajkovitiju, priču oko Ivanjskog krijesa. Ideja je da sva ova ljetna događanja počinju s paljennjem krijesa  i vatrom koja će preko jazz festivala, smotre folklora, Artike i drugih događanja “gorjeti” do Dana grada. Milenijski bal ide dalje, ali sa puno više događanja i s puno više prilika da kreativnost Karlovčana dođe do izražaja. Tu je i ideja o postavljanju plesomata na nekoliko mjesta u gradu . Zamislite dvoje u romantičnoj šetnji  pokraj Starog grada Dubovca , naiđu na plesomat , ubace kune, izaberu si pjesmu i otplešu svoj ples…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest