Nekategorizirano

Petračić gradonačelniku: Proglasite pješačke površine zonama umirenog prometa

Nakon proučavanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlažem Vam da gradskom odlukom proglasite sve javne pješačke površine na području grada ujedno zonom umirenog prometa (prema Zakonu) kojom je dozvoljeno prometovati samo pješacima, biciklistima i ostalim sredstvima na isključivo osobni pogon. Ovo je sukus pisma člana građanske inicijative "Za Karlovac!" Davora Petračića odaslanog gradonačelniku Grada Karlovca povodom sve kompliciranije situacije s prometovanjem biciklista po gradskom centru. Petračić navodi kako ga je na pisanje pisma naveo sve učestalije kažnjavanje građana od strane prometne policije koji bicikl koriste kao prijevozno sredstvo.

- Počelo je vrlo europski. angažirana su dva policajca na prilagođenim policijskim biciklima, opremljeni kratkom odjećom i u svima nama bilo je riječi hvale jer smo svi mislili da će njihova uloga biti prvenstveno edukativna, a da će i napisati kakvu malu preventivnu kaznu nekom mangupu koji ne poštuje prednost pješaka ili juri kroz veliku gužvu u Radićevoj ne pazeći na malenu dječicu koja ne moraju hodati disciplinirano i predvidljivo pravocrtno, navodi Petračić. No, počelo se pisati kazne i onima koji su se vozili ne ugrožavajući druge i Petračić smatra da je potrebno hitno poduzeti korake da se spriječi učestalo i po njemu nepotrebno kažnjavanje biciklista iz banalnog razloga što se voze pješačkim površinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U pismu se navodi da prema članku 5., stavak 1 , alineja 5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama,  Grad Karlovac, u skladu s odredbama Zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove može urediti prometovanje pješaka i biciklista tako da odredi mjesta i način njihovog prometovanja prema svojoj želji.

- U sadašnjoj situaciji gdje su ljudi svjesni opasnosti od kažnjavanja biciklista svjedoci smo pojave da nam se djeca izbjegavaju voziti biciklom po pješačkim stazama i voze se sve više po cestama gdje postoji velika opasnost od njihove pogibelji što je nedopustivo, upozorava na štetnost posljedica dosadašnjeg načina kažnjavanja biciklista član inicijative “Za Karlovac!”. Petračić smatra da bi gradska odluka da pješačke površine postaju ujedno i zone umirenog prometa bila fleksibilno i jeftino rješenje jer nigdje u gradovima nije moguće promet biciklista riješiti na dosljedan i principijelan način crtanjem biciklističkih staza ili traka.

- Time bi se jednim potezom, jednostavno - običnom odlukom i u času spriječilo nepotrebno kažnjavanje biciklista pri čemu se ne bi odustalo od kažnjavanja biciklista zbog neprimjereno brze ili neoprezne vožnje, a što je najvažnije, uklonili bi najveću opasnost, odnosno daljnje stvaranje preduvjeta da nam se dogodi tragedija, zaključuje u svom pismu gradonačelniku Davor Petračić.

Od njega smo saznali da je gradonačelnik Damir Jelić pročitao pismo i odgovorio mu. U odgovoru mu se zahvalio na prijedlogu, obavijestio ga kako je prijedlog proslijedio načelniku PU Karlovačke i najavio sastanak Grada i PU Karlovačke na kojem će biti razmotreni svi prijedlozi. Gradonačelnik je u dogovoru Petračiću izrazio nadu da će biti pronađeno kvalitetno rješenje "na dobrobit svih, a ponajprije na dobrobit biciklista u Karlovcu".

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!