Nekategorizirano

Novo zdanje ili replika hotela? Pitanje od javnog interesa, u Gradu tvrde da nisu promijenili stav što se tiče arhitektonskog natječaja

Novo zdanje ili replika hotela? Pitanje od javnog interesa, u Gradu
tvrde da nisu promijenili stav što se tiče arhitektonskog natječaja
Devastirani hotel Korana u fazi rušenja

Karlovačka gradska uprava navodno nije promijenila stav da se za izgradnju novog hotela na obali Korane u centru grada raspiše urbanističko - arhitektonski natječaj, no hoće li do njega uopće doći vrlo je upitno jer je investitor, tvrtka Lana Commerce zatražila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju hotela u postojećim gabaritima.

Kako nam je odgovoreno na naš upit i zahtjev da se gradonačelnik Damir Jelić očituje o novonastaloj situaciji, iz Grada ponavljaju da je Generalnim urbanističkim planom grada Karlovca propisana obveza provedbe urbanističko - arhitektonskog natječaja za rekonstrukciju ili zamjensku građevinu hotela Korana, osim ako se hotel obnavlja i/ili rekonstruira u postojećim gabaritima (bez nadogradnja i dogradnja).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Investitor želi rekonstruirati hotel

Navode da je investitorova namjera obnoviti i rekonstruirati hotel u postojećim gabaritima, te da je utvrđeno kako zakonom propisanim postupkom nije uvjetovana provedba natječaja.

- Investitor cijeni ovaj način bržim i jeftinijim, a njegovo zakonsko pravo je odabrati postupak i projektanta za izradu dokumentacije. Jedan od glavnih razloga propisane obveze je ono što i Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK) navodi, a to je nesporna vrijednost lokacije, kažu u gradskoj upravi.

Podsjetimo, DAGGK je izrazio bojazan da će se na mjestu srušenog hotela izgraditi replika starog što, smatraju, nije primjereno 21. stoljeću kao i da je Karlovac zaslužio građevinu koja će biti reprezentativna za grad što, navode, definitivno nije makar i svojedobno nagrađivano zdanje hotela s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Kako će se stvari odvijati treba tek vidjeti jer očigledno o investitoru ovisi što će i kako graditi na svojoj čestici.

Tri gradske čestice

No postoji još jedan "ali" jer su u obuhvatu namjene i tri čestice u vlasništvu Grada, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko je Jelićeva administracija spremna od investitora zahtijevati da se ipak provede natječaj koji je u dugom procesu prodaje devastiranog hotela - rugla, toliko spominjan kao jedina solucija kod gradnje novog hotela.

Zaštita javnog interesa?

- Posebno zbog zaštite javnog interesa i dalje smo spremni aktivno sudjelovati u pripremi i provedbi urbanističko – arhitektonskog natječaja za novi hotel. Pod aktivnim sudjelovanjem podrazumijevamo moguće osiguranje financijskih sredstava, te angažman djelatnika gradske uprave, nadležnih za poslove prostornog uređenja, gradnje te provedbu dokumenata prostornog uređenja, dodaju u gradskoj upravi.

- Ukoliko od strane investitora budućeg hotela Grad bude angažiran, spremni smo i željni bezrezervno nastaviti prošle godine započetu komunikaciju i postići konačan poslovni odnos sa strukovnom udrugom. Smatramo da je DAGGK na području naše lokalne samouprave najkompetentniji odgovoriti na ovako kompleksan i vrijedan zadatak, zaključuju u Gradu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!