Generalski Stol: Ostaci oborenog fašističkog zrakoplova još uvijek u širokoj primjeni

Generalski Stol: Ostaci oborenog fašističkog zrakoplova još uvijek
u širokoj primjeni

Da su “ostaci” Drugog svjetskog rata vrlo živi u našem društvu u ideološkom smislu sasvim je jasno, no u selu Dani, na području općine Generalski Stol, skoro u svakom dvorištu mogu se naći pravi, materijalni ostaci iz vremena koje je duboko zagazilo u svoje sedmo desetljeće. Negdje pred kraj najokrutnijeg rata u svjetskoj povijesti, iznad sela naslonjenog na Dobru, oslobodilačke antifašističke snage “skinule” su okupatorski avion.

Tko je bio partizan – heroj mještani više ne pamte, ne znaju da li je ovaj primjerak bio opasni lovac Messerschmitt ili neki od “pitomijih” primjeraka iz flote Luftwaffea, Junkers ili Heinkel. Njima to nije ni bitno. Bitno im je da lim iz zrakoplova nije zahrđao nakon toliko godina, čak niti nakon što je tolika desetljeća bio izložen vodi, odnosno vlazi, kao u slučaju poklopca šternje Jože Kasunića.

– Od oca sam naslijedio taj komad lima i nekoliko dijelova od motora, neka pumpa je u pitanju i još nekoliko sitnih komada. Ne znam točno čemu je sve to služilo na srušenom zrakoplovu, ali našla se namjena. Još malo pa će i sedamdeseta godina koliko je taj lim na šternji i još će toliko izdražati. Dijelovi za motor čekaju u podrumu. Tko zna, možda još posluže – šali se Joža. Svoju namjenu ti komadi vjerojatno ipak neće naći, ali će se sasvim sigurno poput obiteljskog srebra prenijeti na novu generaciju. Kao što je njegov otac “vrijedne” predmete dobio od svojeg, tako će i Jožin sin od njega.

Da za mještane Generalskog Stola u dobra siromaštva četrdesetih godina prošlog stoljeća srušeni zrakoplov nije predstavljao samo ratni trofej već su njegovi dijelovi našli nevjerojatne primjene svejedoči slučaj iz obližnje Duge Gore gdje se jedan mještanin češlja češljom izrađenim od istog zrakoplova. Radi se, naravno, također o naslijeđu.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest