Izmišljali i dojavljivali požare, nestanke djece, postavljene bombe

Izmišljali i dojavljivali požare, nestanke djece, postavljene bombe

“Halo policija, u kafić XY postavljena je bomba” ili “požurite molim vas, gori kuća u naselju XY”… Ovo su samo neki od primjera lažnih dojava s kojim se, doduše ne prečesto, susreću djelatnici karlovačke policije te ostalih urgentnih službi – Centra 112, vatrogasaca, hitne pomoći, Gorske službe spašavanja. Koji su ciljevi osoba koje lažnim dojavama uzimaju dragocjeno vrijeme službama koje su zadužene za pomoć u istinskim nevoljama a poreznim obveznicima novac teško je proniknuti jer se vjerojatno radi o patologiji ličnosti ili niskim pobudama. No bilo je i slučajeva da je u pitanju dječja igra ili nepromišljena “zafrkancija tinejdžera”.

Još uvijek je svjež primjer 17-godišnjakinje iz okolice Krnjaka koja je početkom godine lažan poziv uputila vatrogascima rekavši im da gori kuća. Vatrogasci su na terenu utvrdili da nema govora o požaru pa su cijeli slučaj predali policiji koja je protiv maloljetnice Općinskom državnom odvjetništvu za mladež uputila kaznenu prijavu za širenje lažnih i uznemirujućih glasina. Kako nam je predočila policijska službenica za odnose s javnošću Andreja Lenard, na području koje pokriva PU karlovačka u prošloj i ovoj godini zaprimljeno je pet događaja lažnih dojava. Kako dodaje, u svih pet slučajeva radilo se o kaznenom djelu “Širenje lažnih i uznemirujućih glasina”, opisanom u čl. 322. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

– Lažne dojave odnosile su se na dojave o bombi u objekte, o požaru kuće, utapljanju i nestanku djeteta, kazala je Lenard.  Policija, vatrogasci ili druge službe u svim slučajevima moraju intervenirati a kako se svi pozivi snimaju, ako se radi o lažnim dojavama lakše je ući u trag sijaču panike i laži. – Policija, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, poduzima potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja, kako ovog, tako i drugih kaznenih djela, a o poduzetom izvješćuje Općinsko državno odvjetništvo, kazala nam je Lenard. Kaznenim zakonom za ovo kazneno djelo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine dok, ako su posljedice djela širih razmjera počinitelj se može kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest