Tomine priče: Da bi Dani piva rasli, fontana je morala presušiti

Tomine priče: Da bi Dani piva rasli, fontana je morala presušiti

Prošlo je 26 godina od kada su karlovački entuzijasti Ljudevit Mejaški, Rudolf Starić – Juca i Ivan Gradišar nagovorili tadašnje gradsko vodstvo i predsjednika Skupštine Općine Karlovac Ivicu Vukelića da zajedno s Karlovačkom pivovarom krenu u organizaciju “Dana Karlovačkog piva” kako se u početku zvala ta manifestacija. Bila je to prva pivarijada u nekadašnjoj državi koju je podržalo svih 20 jugoslavenskih pivovara. Pivarijada je zamišljena kao smotra svih pivovara, osnovan je Organizacijski odbor, napravljen sinopsis a u cijelu oganizaciju bilo je uključeno tek dvadesetak ljudi. Na starom placu u središtu povijesne karlovačke Zvijezde podignuto je nekoliko malih šatora, dok se prva pivarijada odžavala i u svim pokrajnjim ulicama i ugostiteljskim objektima u središtu grada. Ulice su bile blokirane jer se plaćao ulaz, dok je vrhunac manifestacije bilo besplatno točenje piva iz fontane u srcu grada. Zanimljivo, pivo za dijeljenje građanima osigurala je Beogradska industrija piva (BIP) koja je u cisternama dovezla pivo kako bi poteklo iz četiri slavine povijesnog zdenca. Ukupna ugostiteljska usluga povjerena je URO Korana, koja je organizirala pečenje vola na istočnoj strani trga.

Ogromni belgijski konji, zaprege natovarene ljudima i pivom, kulturno umjetnička društva, stotine mladih odjevene u narodne nošnje, glazbenici, tamburaši, plesači i svi građani koji ispratili prvu pivarsku povorku za Karlovac su bili dotad nedoživljena slika. Na trgu se okupilo više od pet tisuća ljudi koje su, s punim kriglama pozdravili čelnici 12 pivovara bivše države. Svake godine, sve do Domovinskog rata, organizirani su “Karlovački dani piva” (manifestacija je nakon tri pivarijade promijenila ime), a na njoj je ekskluzivno pravo točenja piva dobila Karlovačka pivovara, dok su se uz “Koranu” u davanju ugostiteljskih usluga pridružili i privatnici. Pivo se u Karlovcu od prvih pivarijada slavilo krajem kolovoza i početkom rujna dok je sedam manifestacija održano u povijesnoj jezgri. Zbog stalnih artiljerijskih napada na Karlovac pivarijada je dvije godine odgođena, a onda je u dva navrata pred kraj rata, organizirana na prostoru današnje tržnice i njenih slobodnih prostora.

Tadašnji gradonačelnik Karlovca Branko Vukelić, vidjevši da je dosadašnji prostor premalen, zajedno s Poglavarstvom odlučio se za izgradnju Sportsko rekreacijskog centra uz desnu obalu Korane. Utrošeno je oko 11 milijuna kuna, a to je bio izazov oporbenjacima koji su se zbog takvog ulaganja “digli na zadnje noge”. Danas su svi svjesni da je taj ulog bio neophodan, tako da je, iako su mnogi za centar grada bili i emotivno vezani, stara fontana bar što se tiče piva – morala presušiti. No činjenica je da se prostor uz Koranu i tamošnji kapaciteti ipak premalo koriste. Iako je teško procijeniti koliko je posjetitelja u protekle 23 godine bilo na “Karlovačkim danima piva” brojka od 100 tisuća godišnje govori da je s Karlovačkom pivom u ruci sigurno provela polovica Hrvatske. Ove godine, kao i lani, povjerenje u organizaciju dodijeljeno je NK Karlovcu, a iskustvo od prošle godine garancija su uspješnosti 24. pivarijade.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest