Kolovoz u Karlovcu malo podbacio – no godina još uvijek turistički vrlo dobra

Kolovoz u Karlovcu malo podbacio – no godina još uvijek turistički
vrlo dobra

Porast broja turističkih noćenja koji je zabilježen na razini Hrvatske u mjesecu kolovozu je zaobišao grad Karlovac koji bilježi 4.296 noćenja što je za 659 noćenja manje nego u kolovozu prošle godine. No, gledajući cijelu godinu turistički rezultat je ipak pozitivniji pa ostaje zaključak da je samo kolovoz, uz srpanj najturističkiji mjesec u godini malo – podbacio.

Godišnji rezultati i dalje su znatno bolji nego prošle godine – po podacima karlovačke Turističke zajednice, od početka godine je na području Grada Karlovca noćilo 23.631 osoba dok je u istom periodu lani karlovačke smještajne kapacitete punilo tek 20.550 osoba. Riječ je o porastu za 15%

Što se tiče broja gostiju po pojedinim državama, uz domaće goste, Karlovac su tijekom kolovoza najviše posjećivali Nijemci, Talijani, Poljaci, Francuzi i Austrijanci. Prosjek noćenja uglavnom “ruše” gosti iz zemalja nekadašnjeg istočnog bloka – dok su Nijemci, Talijani i, posebno, Francuzi, znatno skloniji u gradu provesti par dana, turisti iz Poljske i Češke uglavnom ostaju tek jednu noć, na zadnjem odmorištu prije mora.

Iako je u cjelini riječ o razmjerno malim brojkama, i dalje je zanimljiv velik porast gostiju iz SAD-a. Njih 292 ostvarila su 574 noćenja, a prošle godine brojke su bile upola manje. U tek nešto manjem omjeru povećan je i broj gostiju iz Rusije. Pad se, pak, kako u Karlovcu tako i u ostatku Hrvatske, ponajviše osjeća u broju gostiju iz Nizozemske, koju su hrvatski turistički djelatnici ove godine očito zanemarili u promotivnim aktivnostima.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest