U gradu bez kina počinje najveći filmski festival namijenjen srednjoškolcima

U gradu bez kina počinje najveći filmski festival namijenjen
srednjoškolcima

“Još nema kina, ali ima filma”, moto je 15. izdanja Filmske revije mladeži i trećeg po redu Four River Festivala koji će od 9. do 12. rujna dovesti filmska dostignuća srednjoškolskog filma iz cijelog svijeta, ali i niz zanimljivih popratnih sadržaja i sve to u grad koji nema niti jedno jedino – kino.

– Prošlogodišnju brojku od četiri tisuće posjetitelja bit će teško nadmašiti, ali smatram da su Karlovčani dorasli tom izazovu. Pomalo je apsurdno da grad, deveti po veličini u Hrvatskoj, nema više funkcionalnu kino dvoranu i upravo zbog toga imamo ovaj moto, rekla je programska koordinatorica Festivala Marija Ratković. To što su svi kinematografi u gradu na četiri rijeke odavno dobili “ključ u bravu” nije obeshrabrilo mlade karlovačke filmaše okupljene oko Kinokluba i Videodružine Gimnazije koji su u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prvo u Karlovac doveli Reviju, a zatim i pokrenuli međunarodni filmski festival namijenjen srednjoškolcima. Natjecateljski program uključuje 91 film, 39 naslova je djelo srednjoškolskih filmaša iz Hrvatske, dok su preostala 52 uratci pristigli iz cijelog svijeta. U Karlovac će narednih dana doći i njihovi autori, oko 150 gostiju iz Velike Britanije, Turske, Belgije, Kine, Danske, Njemačke i naravno zemalja regije.

Uz dosadašnjih deset festivalskih nagrada (za nacionalni i međunarodni program u kategorijama animirani, dokumentarni, igrani film, najbolji film slobodnog stila, te Grand Prix i nagradu publike) prvi put će se dodijeliti i jedanaesta nagrada. To je Žuta zastava koju će zaslužiti film koji na najbolji način promiče nenasilje.

Uz svakodnevno prikazivanje filmova iz konkurencije, popratni filmski program uključuje “Filmski 5+” za najmlađe te Dubovac Open Air – program za odrasle u dvorištu Starog grada. U tom ambijentu bit će prikazana dva ovogodišnja filmska hita, “Neka ostane među nama” Rajka Grlića i “Dva sunčana dana” Ognjena Sviličića u kojem je direktor fotografije bio pokojni Vedran Šamanović. Upravo je ovogodišnje izdanje Revije i Festivala posvećeno njemu. KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest