Sudovi su najnepristupačnije građevine za teško pokretne osobe

Sudovi su najnepristupačnije građevine za teško pokretne osobe

– Pravilnik o gradnji i osiguravanju pristupačnosti javnih građevina za kretanje osoba s invaliditetom mora se primjenjivati svugdje i bez iznimke. To je ono na što našim projektom “Bez barijera” upozoravamo i potičemo jedinice lokalne samouprave i ostale ustanove, kazao je Danijel Balažić, predsjednik osiječke udruge UPIT predstavljajući aktivnosti kojima žele potaknuti primjenu spomenutog Pravilnika.

-Ideju za projekt dobili smo nakon što smo uvidjeli da se Pravilnik koji je donesen još 2005. godine uopće ne poštuje ili se ne provodi u onoj mjeri u kojoj bi trebao, ignorira ga se. Nevjerovatan propust dogodio se prije dvije godine prilikom obnove zgrade suda u Vukovaru. Iako je radove financirala EU sud nije učinjen pristupačnim za osobe s invaliditetom. Upravo su sudovi u pet istočnohrvatskih županija u kojima smo provodili naše akcije najlošije prilagođeni teško pokretnim i nepokretnim osobama, upozorio je D. Balažić iz osječkog UPIT-a. On je dodao kako su upravo zgrade sudova, škola, banaka, pošta, općina i gradova prioriteti za pirmjenu Pravilnika.

-Mi ne inzistiramo da se pred zgrade istrese 50 kubia beton i napravi rampa, uvijek postoje alternativna, a dobra rješenja. Poput montažnih konstrukcija, dizala ili nešto treće.

Pristupačnost znači i osigurati kretanje osobi s invalidtetom unutar građevine imati prilagođeni toalet i niz drugih stvari – kazao je D. Balažić.  Projekt “Bez barijera” osiječka udruga paraplegičara i tetraplegičara provodi od 2007. godine, novčano ga pomaže nizozemska zaklada CNF CEE.

Karlovačka županija među posljednjim u kojima je predstavljen ovaj projekt. Zanimljivo, iako su pozivi za sudjelovanje na prezentaciji iz UPIT-a poslani na čak 33 adrese u našoj županiji, ispada kao da je sve idelano i kao da barijera uopće nema. Naime, na predstavljanje su se, osim novinara, odazvali tek predstavnici Karlovačke županije.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest