Karlovačka županija među zadnjima bez strategije za osobe s invaliditetom

Karlovačka županija među zadnjima bez strategije za osobe s
invaliditetom

– Na žalost Karlovačka je županija među posljednjim županijama u Hrvatskoj u kojoj  još uvijek nije donesena lokalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Sada kada smo krenuli nadam se da ćemo taj važan dokument dobiti što prije, kazala je Katja Baničević, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Rajska ptica” na jutrošnjem predstavljanju do sada odrađenih kao i onih planiranih aktivnosti nedavno osnovanog Povjerenstva za osobe  s invaliditetom. Njega čine predstavnici udruga osoba s invaliditetom s područja Karlovačke županije. Prethodna Lokalna strategija završila je još 2005. godine, a do danas jedino što je napravljeno bilo je ispitivanje stanja na terenu 2008. godine. Trenutno važeća Nacionalna strategija obuhvaća period od 2007 – 2015.  što znači da se u našoj županiji s izradom kasni tri godine.

– Iako kasnimo ipak ćemo uspjeti odraditi posao, bila je optimistična Veronika Lendler, koordinatorica u Savezu udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Mirsad Bećirović, tajnik u Udruzi slijepih i slabovidnih osoba  kazao je da se usprkos izostanku ovako važnog dokumenta kao što je Strategija ipak radi, a to, prema njemu najbolje pokazuje primjer iz njihove udruge.

– Naši najmlađi članovi integrirani su u vrtić, škole i na fakultet. plaća nam se djelatnik u udruzi, a gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, za razliku od svojih prethodnika  pokazao je da doista ima sluha za potrebe osoba sinvaliditetom, dodaje  Bećirović. Članovi Povjerenstva složili su se da je bolje da se u izradu Lokalne strategije ide sporije, ali kvalitetnije i da se postigne krajnji cilj, a to je da se o osobama s invaliditetom ne odlučuje bez njih samih.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest