Karlovac od danas do nedjelje svjetsko središte filma mladih

Karlovac od danas do nedjelje svjetsko središte filma mladih

Možda nema kina, ali ima filma! S tim sloganom Kinoklub Karlovac, iznikao iz iznimno uspješne videodružine Gimnazije Karlovac, kreće u još jedan festival. Grad na četiri rijeke zahvaljujući mladim filmašima već je tradicionalno domaćin Revije filmske mladeži Hrvatske, koja će se ove godine održati po 15. puta, no sjajna organizatorska ekipa nije se zadovoljila tom pohvalom, već je pokrenula i, sada već možemo reći tradicionalan, međunarodni Four river film festival, koji će se ove godine održati po treći puta.

Od Velike Britanije do Južne Koreje!

Od četvrtka do nedjelje Karlovac će uistinu biti hrvatsko, ali i svjetsko središte filma mladih. Dovoljno je reći kako će samo u natjecateljskoj kategoriji ova dva festivala biti prikazan 91 film. Na domaćem festivalu bit će prikazano 39 filmova iz 39 filma iz Karlovca, Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Dubrovnika, Samobora, Varaždina, Zadra, Krapine, Zaprešića, Slavonskog Broda, Pazina, Bjelovara i Marije Bistrice, a u međunarodnoj konkurenciji čak 52 filmska uratka iz Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Danske, Italije, Kine, Slovačke, Južne Koreje, Turske, Slovačke, Srbije, Slovenije, Njemačke, Litve i Libanona!

To nipošto nije sve. U jutarnjim satima, u četvrtak i petak u 12, a subotu i nedjelju u 10 sati, na rasporedu je “Filmski 5+”, projekcije izvrsnih filmova za djecu i mlade u Zorin domu – u sklopu tog programa Karlovčani će moći vidjeti “Tajnu starog tavana”, “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića”, i “Dragulje Zagreb filma” u dva dijela.

Filmovi i za odrasle

Mislili su organizatori i na odrasle – program Dubovac Open Air pružit će im prigodu da u filmskim ostvarenjima u petak i subotu u večernjim satima uživaju na Starom gradu Dubovcu. U petak je na rasporedu film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića, a u subotu “Dva sunčana dana” Ognjena Sviličića. Dubovački program počinje u 21.30.

Bit će i tribina i dodatnih programa u Knjižnici za mlade, gdje će već u četvrtak biti predstavljen i izbor filmova s nekoliko hrvatskih i međunarodnih festivala za mlade filmaše.

Napokon, bit će i zabave. U četvrtak ispred Zorin doma zasvirat će Made in Taiwan, u petak na Starom gradu skupina Deph, a u subotu je na Starom gradu party uz DJ Tom Lukea.

Često u tekstove “ne stanu” svi zaslužni za neki događaj, no ovaj izvanredan projekt svakako je iznimka. Ukoliko smo nekoga nehotice izostavili, unaprijed se ispričavamo.

Ekipa za pljesak

Koordinatorica revije i festivala je Marija Ratković, asistentica produkcije Marija Markezić, a koordinatorica programa Sanja Zanki. Festival su pomogle desetine mladih Karlovčana, a u nešto užem organizacijskom krugu su i Andrea Rožić, Ksenija Sanković, Vjekoslav Živković, Dariana Maradin, Igor Šlat, Svjetlana Višnić, Hrvoje Žibrat, Zlatko Novaković, Marko Pekić, Anita Stepić, Adrijana Dimić, Tina Tišljar, Marko Godeč, Morena Joksović, Sabina Brlečić, Janko Poturica i Tatjana Gržan.

Na KA Portalu moći ćete svakodnevno pročitati i opširan raspored događanja za pojedine dane festivala. I što još reći do – uživajte u filmu!

Za kraj, podsjetimo da se mladi karlovački filmaši predstavljaju s četiri filma. Na 15. filmskoj reviji mladeži bit će prikazani dokumentarci “Ankica” (Zvonimir Magdić, Nina Čorak, Kristijan Protulipac) i “Priča o zavičaju” (Marko Mikšić) te animirani film “Kobna greška” (Nina Čorak, Helena Panijan, Mario Višnjić). U sklopu Four river film festivala Karlovac je predstavljen kratkim igranim filmom “Ljut” (Marija Graša, Mario Višnjić, Zvone Magdić).

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest