Poskupljenje grijanja na čekanju kao i obračun po potrošnji

Poskupljenje grijanja na čekanju kao i obračun po potrošnji

– Spremni smo za sezonu grijanja koja službeno počinje 15. rujna. Nabavljen je i mazut koji ćemo koristiti za grijanje, a plin, s obzirom na njegovu sadašnju cijenu, sada nećemo koristiti, kazao je danas za Večernji.hr Denis Janžetić, direktor karlovačke Toplane, najavljujući novu sezonu grijanja, ali po starim uvjetima.

To znači, piše Večeranjak, da će 7685 vlasnika stanova i oko 400 poslovnih prostora koji se griju preko Toplane grijanje plaćati po starim cijenama koje će biti obračunate po četvornom metru prostora. To je stari model koji koristi još jedino karlovačka Toplana. Zbog čega je to tako, kaže Janžetić. – Sadašnja nam zakonska regulativa ne dopušta novi model obračuna cijene grijanja. Za sada, tvrde u Toplani, ipak neće biti  sada neće biti niti povećanja cijene, iako sadašnja cijena nije tržišna, pa je tvrtka u gubitku.

– Potvrdu Vlade za odobreno poskupljenje do danas nismo dobili, a nismo dobili niti službenu obavijest o novome Vladinu prijedlogu izmjene Zakona o toplinarstvu. Po njemu bi lokalna samouprava određivala cijenu grijanja. Po podacima koje sam vidio na stranicama Vlade, gradovi će odlučivati o poskupljenju, ali bi se o njihovu prijedlogu trebala očitovati i HERA. No, nije jasno je li mišljenje HERA-e obvezujuće ili nije. Mnogo je nedoumica pa je teško prognozirati kada bi novi zakon, koji mora proći i saborsku proceduru, mogao stupiti na snagu. Mi ćemo napraviti novi izračun i predložit ćemo Gradu poskupljenje – koliko, to još ne mogu reći, no ono će svakako pratiti stalna poskupljenja energenata, rekao je za Večernji direktor Janžetić.

Zanimljivo, Toplana je kalorimetre u 185 podstanica u stambenih zgradama ugradila još 2007. godine no do danas se oni ne koriste jer se od Vlade čeka tarifni model obračuna, dok nije jasno hoće li i o tome odlučivati Vlada ili Grad.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest