Tomine priče: U “Pluralizmu” Cvitanović nije mogao izbjeći vlastitu glorifikaciju

Tomine priče: U “Pluralizmu” Cvitanović nije mogao izbjeći vlastitu
glorifikaciju

Karlovačko izdavaštvo bogatije je za još jedno djelo. Nakon višegodišnjeg rada pred političku i čitalačku publiku stigao je “Karlovački politički pluralizam 1989. – 1999.” čiji je autor doktor Vladimir Cvitanović. Autor je izuzetno pedantno i uz pomoć dokumentacije bilježio sve događaje vezane za stasanje demokratske Hrvatske, dajući posebnu pažnju rastu višestranačja na karlovačkom području, s posebnim naglaskom na osnutak i razvoj HDZ-a te njegovu ulogu društvenom i političkom značaju Karlovačka županije.

Autor je u knjizi koja ima više od 450 stranica nabrojio tisuću i pol imena koji su imala malu ili veliku ulogu u stvaranju političkih odnosa na karlovačkom području. I kako je to rekao u predgovoru profesor Mladen Muić, knjiga je napisana britkim jezikom i kritikama autora koji je štivom zavirio u tajne političkog pluralizma, ali i okršaja unutar njegovog HDZ-a. Zbog konstatacija i tvrdnji autora u knjizi, neki se zasigurno stide ali sve je to politika u kojoj se Cvitanović, gotovo književnički dobro snašao. “Karlovački politički pluralizam 1989. – 1999.” bit će rado čitan a brojna imena Karlovčana koji su se u njoj našli, bez obzira imaju li pozitivnu ili negativnu konotaciju, garancija su da ća ta prekrasno uvezena i opremljena knjiga biti tema političkih razgovora još dugo vremena.

Je li autor Vladimir Cvitanović mogao i na drugi način prići tematici koju je savladao i zabilježio? S obzirom da je i sam sudjelovao u svim događajima vezanim za uspon, rast i ulogu HDZ-a nije mogao izbjeći vlastitu glorifikaciju. Takav pristup u nekoliko je navrata pokušao zaobići, ali zbog svoje uloge u tim događajima ostaje dojam da nije uspio. Možda je recept za to trebao posuditi od vlč. Zlatka Sudca koji je za knjigu “Razgovori” angažirao novinarku Dunju Ujević. No, sve u svemu,  bez obzira na male “žaoke” kako je Cvitanović u više navrata zlonamjerno znao ocijeniti moje kritičke tekstove, autoru iskrene čestitke i želja da uskoro pred sobom ugledamo i drugi dio “pluralizma”. Onog u kojem će opisati događaje u političkom životu Karlovca u drugom desetljeću demokracije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest