Betonski zid na Kupi će napokon u cijelosti biti “zakrpan”

Betonski zid na Kupi će napokon u cijelosti biti “zakrpan”

Betonska nakaza na Drežniku, zid za obranu obale od izlijevanja Kupe, napokon će ovih dana biti dovršen u cijeloj dužini. Zid je podignut od mosta na Baniji pa sve do Hrnetića i investitori su se u doba gradnje uspjeli nagoditi sa svim vlasnicima zemljišta uz Kupu osim jednog na Drežniku, dvjestotinjak metara uzvodno od “Kvake” kad se gleda s dubovačke strane. “Rupa” od tridesetak metara za eventualnog naleta ekstremno visokog vodostaja učinila bi most od nekoliko kilometara, kao i milijunsku investiciju bezvrijednom jer bi voda jednostavno kroz taj koridor prodrla u Drežničko polje i zaobišla zid. Kako doznajemo, u međuvremenu su vlasnici umrli, zemlja je promijenila vlasnika koji se očito uspio nagoditi s Vodoprivredom, koja i sudjeluje u izvođenju ovih radova.

Inače, s ovom “zakrpom” ili bez nje, zid se u dosadašnjoj praksi pokazao promašajem. Prvo, zato jer ne ispunjava u potpunosti ni funkciju zbog koje je izgrađen jer, primjerice, problemi nastaju na podvožnjaku ispod željezničkog mosta već na bezazlenim vodostajima od preko 600 cm bez obzira što je tu zid viši od 3 metra iz nekog razloga.

Visoki vodostaji iz 2005. i 2009. pokazali su (vidi sliku) da ni uzvodno od Karlovca zid nije garancija da Drežničko polje neće biti pod vodom, ali i otkrili da nema nikakvog opravdanja da je zid na Obali Trnskog baš tako visok. U tom smislu, ovo fizičko odvajanje Drežnika od Kupe i posredno centra Karlovca mnogi smatraju grubim narušavanjem vizure tog dijela grada, kratkovidnim arhitektonskim voluntarizmom koji je samo u divljim devedesetim godinama mogao dobiti zeleno svjetlo. Sve u svemu, dosad je drežnički zid bio ružan i neučinkovit. Nadajmo se da će s betonskom “zakrpom” koja se upravo zida ostati samo – ružan.

KAportal.hr

Gradnja posljednjeg dijela “Drežničkog zida”… pogledajte VIDEO…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest