U prepunom Zorin domu otvoreni Four River Festival i Filmska revija mladeži

U prepunom Zorin domu otvoreni Four River Festival i Filmska revija
mladeži
Maskota Festivala - dabar s karlovačkih rijeka

U prepunom Gradskom kazalištu Zorin dom večeras su svečano otvorena dva filmska festivala – 15. hrvatska filmska revija mladeži i 3. međunarodni Four river film festival. Od gimnazijske videodružine do Kinokluba i, kroz godine, do festivala koji je prepoznat i daleko izvan hrvatskih granica – to je rezultat truda, zalaganja i ljubavi mladih Karlovčana prema filmu.

Da su Karlovčani prigrlili Festival vidjelo se već ujutro, kada je u sklopu programa “Filmski 5+” pred velikim brojem posjetitelja prikazana “Tajna starog tavana”, a navečer je kazalište bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Program je vodila trenutačno najpoznatija karlovačka glumica Zrinka Cvitešić, emotivne govore održali su karlovački gradonačelnik Damir Jelić (osnivač gimnazijske videodružine s kojom je sve krenulo!) i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić – Škarica. Nakon govora koordinatorice festivala Marije Ratković, festival je, vrlo prikladno, otvoren prošlogodišnjim pobjednicima. Službeno ga je otvorenim proglasila prošlogodišnja osvajačica Grand Prixa po izboru stručnog žirija – mlada Zagrepčanka Dora Slakoper, a prije početka festivalske projekcije prikazan je najbolji film po izboru publike s prošlogodišnjeg festivala, karlovački “Film o Tobotu”. Bio je to i najemotivniji trenutak večeri, jer taj je film nastao u sklopu radionice vrsnog hrvatskog snimatelja Vedrana Šamanovića, nažalost preminulog nekoliko mjeseci nakon prošlogodišnjeg festivala.

U prvoj festivalskoj projekciji prikazano je 12 filmova – vidjeli smo odlična djela mladih filmaša iz Velike Britanije, Libanona, Slovenije, Srbije, Danske, Južne Koreje i Hrvatske. Među njima i jedan od četiri karlovačka filma s ovogodišnjeg festivala – dokumentarac “Priča o zavičaju”. Nakon filmova, mladi iz cijele Hrvatske i brojni gosti iz inozemstva zabavljali su se uz rock svirku benda Made in Taiwan.

Iznimno bogat program festivala nastavlja se sutra s čak tri festivalske projekcije (u 15, 17 i 19 sati). U 10 ujutro za mališane su pripremljeni “Dragulji Zagreb filma”, a u večernjim satima projekcija za odrasle – “Neka ostane među nama” Rajka Grlića i rock svirka benda Deph. Večernji program trebao se održati na otvorenom, na Starom gradu, no uzevši u obzir vremensku prognozu gotovo je sigurno kako će biti prebačen u Zorin dom.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest