Grand Prix Revije mladeži i Four River Festivala putuje u Južnu Koreju

Grand Prix Revije mladeži i Four River Festivala putuje u Južnu
Koreju

“Poljubac mačkice”, animirani film mladih autora Hye-Jo Hwanga, Ji-Hye Hwanga i Huee-Hoon Kima  iz Južne Koreje dobitnik je Grand prixa 15. Filmske revije mladeži i 3. Four River Film Festivala koji je danas poslijepodne okončan najsvečanijim trenutkom – dodjelom nagrada. U potpuno ispunjenom Gradskom kazalištu Zorin dom, koji je zbog nedostatka kina u gradu na četiri rijeke i ove godine ugostio mlade filmaše iz svih dijelova Hrvatske ali i svijeta dodijeljeno je ukupno 11 nagrada u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. Prvi put ove godine dodijeljena je nagrada za promicanje nenasilja na filmu – Žuta zastava a pripala je autorima iz Belgije. Ista ekipa mladih filmaša osvojila je i žiri tako da je film “Hudud”, djelo skupine autora belgijskog kluba Camera – Etc dobio i nagradu za najbolji animirani film u međunarodnoj konkurenciji Festivala. Nagradu publike dobio je film “Buđenje” iz Kine a autor Chi Keung Wong iz škole S.T.F.A. Yung Yau Collegeje osobno preuzeo nagradu i zaradio velik pljesak publike. Kako je rekao, ovo mu je prvi put da je u Hrvatskoj, upoznao je predivne ljudi i jednostavno dodao da – voli Hrvatsku.

Najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji je “Mlade dame” Martine Hudorovič iz DZMP Luksuz Produkcije iz Slovenije , najbolji igrani film je “Ako me voliš” autorice Natashe Ramlow Lerche-Jensen iz filmske škole Station Next iz Danske dok je najbolje ostvarenje u slobodnom stilu “Od izbora do promjene” Jacka Crookera iz kluba Flix, Suited and Booted Studios iz Velike Britanije. U nacionalnoj konkurenciji nagradu za najbolji animirani film dobio je “Knjiški čovjek” autorice Maše Borović iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita. Najbolji dokumentarni film stigao je iz Gimnazije Dubrovnik – “Onaj kojeg nema” autora Darka Stankovića, dok su dvije nagrade dobili mladi filmaši autorske grupe “Enthusia Planck” iz Samobora. Za film “Bunc Almighty” zaslužili su nagradu za igrani film, a “Kišni dana s mog balkona” dobio je nagradu u slobodnom stilu.

– U tri dana pogledali smo 90 filmova. Neki su bili fantastični, neki jako dobri i nadam se da smo dobro izabrali, rekao je ispred tročlanog žirija Nikolaus von Uthman. Filmovi prikazani na festival svoje će mjesto naći i na Hrvatskoj televiziji. To je obećao scenarist emisije “Kokice” Boško Picula koji je proteklih dana također proveo u Karlovcu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest