Zbog nerada administracije dvorac Bosiljevo još uvijek nije vraćen Općini

Zbog nerada administracije dvorac Bosiljevo još uvijek nije vraćen
Općini

– Zrinski i Frankopani u dvadeset su godina istovremeno ratovali s Turcima i “na cape”  kamen po kamen vukli i izgradili stari grad Bosiljevo, a naše županijske službe uz svu tehnologiju, uz sva računala dvadeset godina ne mogu riješiti tko je vlasnik dvorca,  ogorčeno i prilično ljutito komentirao je trenutni status Starog grada Bosiljevo Josip Korenić, načelnik Općine Bosiljevo.

Ogorčenje je izazvano, kaže Korenić, nerad Službe za opću upravu i imovinsko – pravne poslove Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji. Naime, više od desetljeća trajalo je sudovanje oko vlasništva nad dvorcem između Općine Bosiljevo i Siniše Križaneca koji ga je dobio još 1996. godine u zakup na 99 godina. Raskidali su se ugovori, tražila obeštećenja, redale su se sudske parnice. Na kraju je donesena presuda kojom je Općini Bosiljevo konačno stari grad vraćen. Međutim, do uknjižbe vlasništva još nije došlo.

– Vezane su nam ruke zbog neriješenog vlasničkog statusa. Nakon što smo dobili sudsku presudu i dvorac je vraćen Općini ispalo je da nam naše županijske službe ne daju naprijed. Naime, mi smo sada posjednici, a vlasnik dvorca je izgleda dragi Bog. Ni općina, ni država ni županija, rekao je za KAportal Korenić. Kako dodaje, Služba za imovinsko pravne odnose koči da se ozbiljnije krene planiranje bilo kakvih sadržaja u dvorcu. Ovih su dana na bosiljevačkoj gradini nastavljeni su još prošle godine započeti radovi na obnovi i sanaciji krovišta. Za izgradnju krovišta je 150 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo kulture, a zahvate nadziru konzervatori. Na njihov angažman načelnik Korenić nema prigovora.- Moram istaknuti dobru suradnju s Ministarstvom kulture. Da nije njih dvorac bi definitivno propao.

Sramota je da iz Službe za imovinsko – pravne poslove  svake godine nas iznova sazivaju zovu, održi se nekakva sjednica, napiše zapisnik i nakon toga  se ništa ne napravi, dodaje načelnik . Takav nemarni odnos ugrožava i planove da se dvorac konačno proda ulagaču koji bi uložio novac i obnovio vrijedno povijesno zdanje. Nedavno se javio zainteresirani ulagač, pa zbog sporosti administracije Korenić strahuje da bi ovaj posao mogao propasti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest