Kuzman: Nije istina da smo spori, posao oko dvorca smo odradili brzo i korektno

Kuzman: Nije istina da smo spori, posao oko dvorca smo odradili
brzo i korektno

– Državnu upravu se stalno neutemeljeno napada. Ne želim polemizirati s načelnikom Bosiljeva Josipom Korenićem, ali apsolutno ne stoje optužbe da je naša služba ta koja koči rješavanje vlasništva nad starim gradom. Od 2009. godine predmet vezan uz imovinsko – pravne odnose dvorca u Bosiljevu  nalazi se u Ministarstvu pravosuđa, reagirala je Lidija Kuzman, pomoćnica predstojnika Ureda Državne uprave, Službe za opću upravu i imovinsko – pravne poslove u Karlovačkoj županiji. Lopticu prebacuje na Ministarstvo, a nakon što je načelnik Bosiljeva Josip Korenić jučer za KAportal iznio niz oštrih optužbi da se pitanje vlasništva nad dvorcem u Bosiljevu razvlači već dva desetljeća, te da u ovom trenutku najodgovornijima za neriješeni status gradine smatra županijsku službu za imovinsko-pravne odnose. Međutim, prema tvrdnjama  Lidije Kuzman, oni su svoj dio odradili po Zakonu i bez odgađanja.

– Još 1997. godine nasljednici starog grada Bosiljevo zatražili su povrat imovine koja im je konfiscirana ubrzo nakon drugog Svjetskog rata. Od Državnog odvjetništva zatražili smo da nam se dostavi podatak je li do konfiskacije došlo zbog zloporabe političke moći ili nečeg drugog. Kako se radilo o konfiskaciji zbog kaznenog djela nasljednici su dalje na hrvatskim sudovima imali pravo zatražiti prekid postupka dok se ne ospori ili potvrdi ta stara presuda, pojašnjava Kuzman. Kako dodaje, na preporuku Državnog odvjetništva 2008. godine nastavili su s postupkom rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i prema nasljednicima je u rujnu 2009. godine donijeto negativno rješenje, odnosno u korist Općine Bosiljevo.

Na tu odluku Službe za imovinsko – pravne odnose nasljednici posljednjih vlasnika dvorca u Bosiljevu, obitelji Ukić i Vlahov, imali su pravo žalbe. – Predmet se od prošle godine nalazi u Ministarstvu pravosuđa. Nasljednici su iskoristili svoje pravo i žalili su se na odluku. Dakle, predmet više nije kod nas niti je u našoj nadležnosti. Ovo su složeni predmeti i postupci u kojima je proteklo dosta vremena,  povijesnih i drugih okolnosti i jednostavno se ne mogu rješavati preko noći, zaključila je pomoćnica predstojnika.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest