Legalizaciju “Goršićevog doma” porezni obveznici platili 145 tisuća kuna

Legalizaciju “Goršićevog doma” porezni obveznici platili 145 tisuća
kuna

Četiri mjeseca nakon što su novinari razotkrili da državni tajnik i predsjednik GČ Turanj Željko Goršić u Turanjskim Goljakima nelegalno gradi dom uz pomoć Hrvatske vojske i drugih besplatnih resursa, stvar je stigla na naplatu poreznim obveznicima. Ukupna cijena – prava sitnica, niti 150 tisuća kuna. Bit ćemo precizniji: stočetrdesetčetiri tisuće devetsto dvije kune i dvadesetosam lipa. Goršićevi suradnici tvrdili su svojevremeno da gradnja ovog objekta ne košta ništa, građevina je bila u vlasništvu MORH-a, pa su je samo preselili, vojnici su izvodili radove, a ostale sitne troškove pokrili su sponzori. Ilegalno su se priključili na struju i vodu. Slavlje je moglo početi.

Članak za člankom koji su objavljivali mediji razotkrivao je polako istinu. U konačnici, građevna isnpekcija naložila je uklanjanje objekta ili legalizaciju. Ministar obrane Branko Vukelić samo koji dan kasnije bio je uvjeren da će Dom biti legaliziran. Kao da je znao. Investitor na objektu odjednom je umjesto Gradske četvrti postao Grad Karlovac, iako je njegova glasnogovornica Andreja Barberić nekoliko dana ranije tvrdila da Grad nema baš nikave veze s investicijom, pa se krenulo s legalizacijom.

Izgledalo je to otprilike ovako: izrada projektne dokumentacije za izdavanje rješenja o izvedenom stanju Društvenog doma (15.990 kuna), izrada geodetskog snimka izvedenog stanja za potrebe ishođenja građevinske dozvole (10.455 kuna), izrada preliminarne definicije projekta (73.800 kuna), atestiranje septičke jame (1.107 kuna), vodoopskrbni priključak (12.938 kuna). Tome treba pridodati i legalizaciju igrališta naslonjenog na Dom, koje je u Turanjskim Goljakima također nelegalno izgrađeno. Izrada posebne geodetske podloge koštala je 13.530 kuna, a usluga izrade projekta još 16.482 kune.Zanimljivo je da je zbog ovog slučaja ministar Vukelić svojevremeno sramežljivo najavio političke sankcije za Goršića riječima: “Ako se utvrdi da je bilo elemenata i da je netko osobno napravio neku grešku onda će morati i politički odgovarati. Ako je bilo propusta onda treba nekoga, kako bi se reklo, i po guzici”. Nepoštivanje hrvatskih zakon državni tajnik u MORH-u ipak nije platio svojom “guzicom”, a li zato jesu, ni krivi ni dužni, iz svojih novčanika porezni obveznici iz grada na četiri rijeke.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest