George i JoAnn – od Colorada do Karlovca u potrazi za korijenima

George i JoAnn – od Colorada do Karlovca u potrazi za korijenima

Na početku, pričamo o baseballu. Primjećujem da je fan momčadi Rockies, oduševljava ga činjenica da se baseball igra i u Karlovcu, a sućutno me gleda kada mu kažem da bodrim Indianse. No, tema našeg sastanka i ovog teksta ipak je drugačija pa prestajemo o sportu koji zanima svih 300 milijuna Amerikanaca i dvadesetak Hrvata.

JoAnn i George P. Evans u Hrvatsku su stigli iz američke savezne države Colorado, iz glavnog i najvećeg grada Denvera. U potrazi za korijenima i precima JoAnn, kojoj su roditelji Hrvati.

– Roditelji su pričali hrvatskim jezikom, no nas nisu željeli učiti. Htjeli su da budemo pravi Amerikanci, da nam bude lakše – priča JoAnn.

Na Panamskom kanalu do državljanstva

Voljela bi saznati više o svojoj rodbini u Hrvatskoj, jer trag se gubi već kod bake. Nažalost, nije sigurna ni u hrvatske verzije njihovih amerikaniziranih imena, no zna da su s karlovačkog područja. Djed George Rukavina (Đuro, Đuka, Đorđe?), a baka Mary Rendulić (Marija, Marica?).

– Djed je kao mladić otišao u Split, zaposlio se u brodogradilištu i uskoro sudjelovao u gradnji Panamskog kanala. Tako je stekao pravo na američko državljanstvo i stigao u Colorado. Ubrzo je prve zarađene novce poslao u Hrvatsku, baki i tako se u SAD-u našla i ona – objašnjava JoAnn.

Bilo je to negdje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nažalost, nije poznato iz kojeg su točno mjesta ili sela George Rukavina i Mary Rendulić krenuli put Amerike.

U Hrvatskoj su od 12. rujna, posebnih rezultata nema, ali su oduševljeni kakvu su pomoć dobili.

– Nitko vam ne bi toliko pomogao u SAD. Dobili smo stvarnu nevjerojatnu pomoć od gospođe Tihane iz Turističke zajednice, vodila nas je u Matični ured, Državni arhiv, na groblja…na takvu susretljivost stvarno nikada nismo naišli i, moram priznati, nismo joj se ni nadali. Moramo pohvaliti i gospodina Klaića iz Državnog arhiva koji je bio jako ljubazan i dao sve od sebe da nam pomogne – pričaju George i JoAnn.

U Državnom arhivu nije sve bilo blistavo, upoznali su i hrvatsku birokraciju. Nakon što su obavili posao i željeli skenirati jedan dokument, na plaćanje i izdavanje računa čekali su – pola sata. Birokracija je bila na pauzi.

– Nije to tako strašno, ne brinite, isto je i kod nas – uvjeravaju nas.

‘Nevjerojatno lijepa zemlja’

Iako rezultata još nema, Hrvatskom su ipak oduševljeni.

– Vidjeli smo puno. Krenuli smo iz Istre, pa Dalmacijom i gdje god smo došli bili smo oduševljeni nevjerojatnom ljepotom vaše zemlje. Isto je bilo i na Plitvičkim jezerima i sada u Karlovcu. Sve je tako zeleno, lijepo, svježe. A ljudi su preljubazni – izražavaju zadovoljstvo svojim boravkom u našem gradu i našoj zemlji gosti iz države koja se diči sloganom “Colourful Colorado” ili “Šareni Colorado”.

Posjetit će i Zagreb, a 28. rujna vraćaju se u Ameriku. Istraživanje će nastaviti umirovljeni profesor Miroslav Čaić, koji se specijalizirao za istraživanje rodoslovlja. Nadaju se kako će saznati više o korijenima, ali i ne bude li tako, posjet Hrvatskoj ostat će im u lijepoj uspomeni.

A, ukoliko netko od naših čitatelja ima kakvu informaciju, može se javiti Georgeu i JoAnn putem elektroničke adrese.

Ponovimo ono što je poznato: George Rukavina i Mary Rendulić s karlovačkog područja živjeli su u Pueblu, Colorado. Najstariji njihov sin, otac JoAnn Evans, oženio se također Hrvaticom prezimena Jengić. Ukoliko imate bilo kakve informacije javite ih Evansovima na e-mail adresu evanscycle@msn.com

Darko Lisac, KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest