Karlovačka Toplana u novu sezonu grijanja kreće s gubitkom od 3 milijuna kuna

Karlovačka Toplana u novu sezonu grijanja kreće s gubitkom od 3
milijuna kuna

Karlovačka Toplana u novu sezonu grijanja ulazi s gubitkom od oko tri milijuna kuna no, kako kaže direktor ove gradske tvrtke Denis Janžetić, bit će učinjeno sve da se sezona grijanja odradi korektno i da u svakom od 7.700 stanova koji se griju u sustavu Toplane bude toplo tijekom zimskim mjeseci.

Razlog kontinuiranog stvaranja gubitka unatoč za građane ionako previsokih računa nalazi se u velikom povećanju cijene energenata a istovremeno odbijanje Vlade da dozvoli traženo povećanje cijene grijanja. – Ovo je teško vrijeme za toplinarstvo u Hrvatskoj, nema subvencija grijanja na državnom i lokalnom nivou, a HERA ne dopušta povećanje cijene grijanja, kazala je dogradonačelnica Marina Kolaković. Kako se nadovezao Janžetić, zatraženo povećanje cijene od 24,5 posto nije prihvaćeno tako da će hrvatske toplane ponovni ići s tim zahtjevom.

Kada Sabor prihvati novi zakon o toplinarstvu koji se nalazi u proceduri, trebala bi krenuti naplata po novoj cijeni ali i novom tarifnom sustavu po potrošnji. To, međutim, neće biti prevelika utjeha građana koji će u zimskim mjesecima možda doživjeti cjenovni šok. Ako grijanje krene u naplatu po novoj tarifi i potrošnji cijene grijanja bi se mogle poduplati pa bi moglo biti i poteškoća u naplati.

Građani bi već danas mogli osjetiti tople radijatore no to je zasad još uvijek tek “testna  faza”. Kako je rekao direktor Janžetić, grijanje će punom parom krenuti kad se snizi i temperatura zraka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest