“Obnovi” i “sramota” – nepoznati grafiter apelira na obnovu minirane zgrade eparhije

“Obnovi” i “sramota” – nepoznati grafiter apelira na obnovu
minirane zgrade eparhije

“Obnovi” i “sramota” – grafiti su koji su ovih dana na nekoliko mjesta osvanuli na ruševnoj zgradi Gornjokarlovačke eparhije u Radićevoj ulici.

Skoro već 17 godina prošlo je otkako je bivše karlovačko sjedište pravoslavnih svećenika pod okriljem noći odletjelo u zrak – u jeku rata, 25. prosinca 1993. godine, “junački” su je minirali još uvijek nepoznati počinitelji.  Obnova zdanja, izgrađenog krajem 19. stoljeća u stilu kasnog historicizma, nije krenula do današnjeg dana,  izuzme li se tek nužno osiguravanje od daljnjeg urušavanja obavljeno 2002. godine. Pravomoćna građevinska dozvola za obnovu izdana je davne 2004., no od tada do danas nije se dogodilo praktički – ništa.  Prva faza obnove procijenjena je na 6 i pol milijuna kuna, a kompletan posao na oko petnaest milijuna.

Ova ruševina u samom centru Karlovca uz hotel Koranu, predstavlja jednu od najvećih sramota za grad koji se nedavno okitio titulom “najuređenijeg i najljepšeg u kontinentalnoj Hrvatskoj”. Možda je upravo ta činjenica ponukala nepoznatog grafitera da iskaže svoj bunt i apelira da se stvari i za Eparhiju konačno maknu s početka.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest