Kriza usporila “punjenje” – u Poslovnom parku u Logorištu rade svega četiri tvrtke

Kriza usporila “punjenje” – u Poslovnom parku u Logorištu rade
svega četiri tvrtke

U pet godina otkako je pokretnut projekt Poslovnog parka Karlovac, poslovne zone u Logorištu zamišljene da bude zamašnjak karlovačkog gospodarstva, u zonu je dosad uselilo i posluje svega četiri poduzetnika dok su to sve tvrtke koje su u Logorište preselile svoju djelatnost s neke druge lokacije.

Po izvješću županijskog pročelnika za gospodarstvo Mladena Kobasića, KGK Karlovac trenutno ima 47 zaposlenih, Kontal d.o.o. koji se bavi proizvodnjom stalaka za LCD televizore broji 42 zaposlena dok Toner d.o.o. i Domes d.o.o. zajedno imaju tek sedam zaposlenika. Kako napominje Kobasić, globalna gospodarska kriza koja je zahvatila i Hrvatsku usporila je planove brojnih zainteresiranih gospodarstvenika za dolazak u Karlovac no Poslovni park, po Kobasiću, ima dobar potencijal. Naime, u fazi izgradnje nalazi se još šest proizvodnih pogona, pet tvrtki je nedavno dobilo građevinsku dozvolu, dok ostali rade na projektnoj dokumentaciji ili pak čekaju – oživljavanje gospodarske aktivnosti.

– Aktiviranjem Poslovnog parka možemo očekivati snažnije oživljavanje gospodarstva Karlovačke županije, ali ne treba zanemariti i poduzetničke zone koje se ustrojavaju ili su formirane po pojedinim gradovima i općinama, izvještava Kobasić. Pročelnik smatra da dobri sirovinski resursi, dobra prometna povezanost, turistički potencijali i očuvani okoliš ulijevaju nadu da ovaj veliki projekt županijskih vlasti ipak neće biti uzaludan, te da su to potencijali koji pružaju daljnji razvoj prerađivačke industrije, turizma i poljoprivrede.

Za kraj i brojke koliko je dosad Poduzetnička zona stajala porezne obveznike. Od 2005. godine do kraja 2009. u Poslovni park je uloženo ukupno 37,5 milijuna kuna od čega je gotovo polovicu uložila Karlovačka županija zajedno s prihodom od proadje zemljišta. Ministarstvo gospodarstva osiguralo je 11,9 milijuna, Fond za regionalni razvoj 3,2 milijuna, Fonda za zaštitu okoliša 1,9 milijuna dok je iz prihoda Poslovnog parka d.o.o. “kapnulo” tri milijuna kuna.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest