Nekadašnja “žila kucavica” Karlovca neće tako skoro u obnovu

Nekadašnja “žila kucavica” Karlovca neće tako skoro u obnovu

U karlovačkoj Radićevoj ulici, nekad prepunoj kafića, trgovina i obrtničkih radnji sada na čak 15 mjesta stoje natpisi – “iznajmljuje se” ili “zatvoreno do daljnjega”. Aktualna gospodarska kriza daje tek dio odgovora na pitanje zašto je tome tako. No priča o gotovo polovici tamo zatvorenih radnji, važnija je gleda li se kao paradigma višegodišnjeg propadanja nekadašnje žile kucavice Karlovca. Ulice, koja se po svojoj važnosti za Karlovčane, još ne tako davno mogla usporediti s dubrovačkim Stradunom ili zagrebačkom Tkalčićevom, piše današnji Novi list.

Zapuštena Radićeva danas je u usporedbi s nekadašnjim vremenima gotovo sablasno prazna. Nekad je njome bilo skoro pa teško proći od gužve, danas je “živa” tek između 13 i 14 sati kad se njome mimoilaze učenici koji idu u školu ili iz nje. Obnova i sustavno uređenje ključne karlovačke ulice, pitanje je oko kojeg se na političkoj razini već godinama lome koplja. Posljednji je put stvar, navodi se u Novom listu, Radićeva bila aktualna za vrijeme bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika Mire Škrgatića, koji je 2006. godine najavio milijunski vrijednu rekonstrukciju.

Posao je trebao trajati tri godine. Škrgatićev nasljednik Damir Jelić, međutim, došao je s drugim konceptom. Radićevu, izjavio je više puta, treba urediti, ali tek u završnoj fazi kompletne obnove povijesne karlovačke “Zvijezde”. Takav se politički stav poklopio s recesijom, pa se od Radićeve na dulje vrijeme odustalo.

– Nakon što ekonomija na makroekonomskoj razini te nakon toga na mikroekonomskoj razini pokaže tendenciju rasta, Grad će razmišljati o planovima koje treba revidirati. Među njima i Radićeva ulica, neodređeni je odgovor kojeg je na upit o Radićevoj ulici Novom listu stigao iz gradske Službe za odnose s javnošću. Puno konkretniji nije bio ni dr. sci. Boris Morsan, koji od ovog ljeta radi kao gradonačelnikov savjetnik za pitanja urbanizma i obnove “Zvijezde”. – Radićeva za Karlovac ima veliku ulogu, ali tu brzog odgovora nema, kaže Morsan, navodeći kako su trenutno u izradi tri studije vezane za revitalizaciju “Zvijezde”. Prva, koju radi radi arhitekt Stjepan Lončarić, vezana je za obnovu fortifikacija. Druga, koju izrađuje arhitekt Relja Šurbat trebala bi osmisliti urbanističke pretpostavke za revitalizaciju “Zvijezde” dok treća pak nosi naziv “Marketinško strateško usmjerenje turističkog razvoja Karlovca sa Zvijezdom kao polazištem”. Morsan je u Novom listu ustvrdio kako će kako će u tim studijama biti postavljeni smjerovi za razvoj djelatnosti u povijesnoj jezgri te da će svoje mjesto tu imati i Radićeva.

Podsjetimo, KAportal je u više navrata pisao o glasnom izražavanju nezadovoljstva građana stanjem u kojem se nalazi Radićeva ulica. Već godinama na “Putniku” nepoznati građanin ostavlja poruke dok je zadnja poruka glasila “lopovi, seljačine i dotepenci, vratite nam Putnik”. Nedavno su na miniranoj zgradi Eparhije tako osvanuli i grafiti s natpisima “obnovi” i “sramota”, također upućeni mjerodavnima da konačno nešto učine s Radićevom ulicom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest