Vodovod isključuje neplatiše, ali samo one u obiteljskim kućama

Vodovod isključuje neplatiše, ali samo one u obiteljskim kućama

Nema milosti za dužnike pa makar se radilo i o vodi koja život znači. To je, očito, nova deviza karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija koja je iz sustava vodoopskrbe ovih dana isključila prve neplatiše ove komunalne usluge.

Gradsko poduzeće Vodovod i kanalizacija je, podsjetimo, prije više od mjesec dana uputilo poziv dužnicima da podmire svoje dugove te u protivnom zaprijetilo isključivanjem iz sustava vodoopskrbe. Zasad je isključeno tek desetak dužnika dok će se isključivanja nastaviti po podužem popisu koji broji oko 400 fizičkih i 80-ak pravnih osoba. Odaziv za podmirenje duga je bio zanemariv pa čak i na pružanje mogućnosti da se dugovanja mogu platiti obročno. Radi se, naime, o dužnicima koji svoje obveze nisu plaćali više od deset mjeseci pa su dugovanja korisnika prema Vodovodu i kanalizaciji narasla na gotovo 12 milijuna kuna.

No u svom priopćenju javnosti predstavnici Vodovoda i kanalazacije zaboravili su napomenuti da u provedbi ove akcije svi neće biti jednaki. Naime, kako piše današnji Novi list, akcija isključenja prilično je diskriminatorna jer iz sustava vodoopskrbe tehnički moguće isključiti samo dužnike u  obiteljskim kućama koji imaju vlastiti vodomjerni uređaj. Istodobno, međutim, bez vode neće ostati neplatiše koji žive u višestambenim zgradama. U njima je isključenje praktički nemoguće izvesti s obzirom da se na istom brojilu uz dužnike nalaze i oni koji svoje obveze uredno podmiruju. – Situacija jest problematična u objektima gdje potrošači nemaju svaki svoj vodomjer. Ne možemo se ponašati kaubojski pa zajedno s dužnicima isključivati i one koji plaćaju,  rekao je novinarima Novog lista Ivan Mrzljak, direktor “Vodovoda i kanalizacije”. Iz gradske tvrtke “Inkasator” još proljetos su najavili ugradnju kontrolnih vodomjera za svaki zasebni stan no to nije napravljeno.

Kako saznajemo, neplatiše koji ostanu bez vode pa ponovno nakon podmirenja dugova zatraže uključenje to će također morati dodatno platiti – 247 kuna plus PDV.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest