Presuda carinicima: Ivaniću četiri godine, Trbušiću i Plavetiću po 3,5 ostala sedmorica slobodni

Presuda carinicima: Ivaniću četiri godine, Trbušiću i Plavetiću po
3,5 ostala sedmorica slobodni

Trojica carinika s Maljevca, Bernard Ivanić (39), Davorin Plavetić (38) i Ivan Trbušić (53) nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Karlovcu danas točno u podne proglašeni su krivim jer s makinacijama na PDV-u državni proračun oštetili za čak 6,5 milijuna kuna. Ostalih sedam optuženika oslobođeni su optužbe i slobodni su pred zakonom RH. Prvookrivljeni Ivanić je za sedam kaznenih djela dobio jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine, dok su Plavetić i Trbušić nepravomoćno osuđeni po 3,5 godine zatvora.

Trojka mora državi vratiti ukradeno, tako da je Ivanić s kamatama ostao dužan milijun i 744 tisuća kuna, Plavetić 699 tisuća kuna, a Trbušić čak 2 milijuna i 126 tisuća kuna. Po riječima predsjednika Sudskog vijeća Ante Ujevića, u postupku je krivnja dokazana samo ovoj trojici, četvorica su bili tek vježbenici koji su u tom periodu radili činovnički posao, dok su preostala trojica “druga smjena”.

Ekipa carinika državni proračun je potkradala na način da su organizirano kupcima robe u Hrvatskoj omogućavali izbjegavanje plaćanja carine i PDV-a tako da su ovjeravali lažne prijave za uvoz, izvoz i provoz robe u BiH, iako ta roba granicu na Maljevcu nikad nije prošla. Zanimljiv je podatak da je osuđeni trojac u BiH propustili više od 90 kamiona a”druga smjena” tek pet. Taj zanemariv broj mogao bi se pripisati i carinicima susjedne države, dok nesrazmjer, po Ujeviću upućuje u namjeru da se na ovaj način potkrada država. Osuđeni carinici dobili su petgodišnju zabranu obavljanja ove službe. Oslobođeni su već više od tri godine pod suspenzijom. Kako je novinarima rekao nakon presude jedan o njih, godinama nevin sjedi doma bez posla i sad nema ni za kavu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest