“Dan frizbija” – na Vunskom polju održana prva hrvatska “ultimate” utakmica

“Dan frizbija” – na Vunskom polju održana prva hrvatska “ultimate”
utakmica

Flying disc klub Karlovac na Vunskom polju bio je domaćin prve ultimate utakmice u povijesti u kojoj su se sastala dva hrvatska kluba! Ultimate je sport nastao iz popularne rekreacije poznate pod nazivom “frizbi”, a riječ je o momčadskom sportu u kojem je osnovni cilj isti kao u ragbiju ili američkom nogometu, odnosno treba uhvatiti frizbi u zraku iza posljednje protivničke linije.

U Hrvatskoj je nekoliko godina postojao samo FDK Zagreb, a odnedavno im se priključila i skupina karlovačkih entuzijasta. Predsjednik kluba Danko Kovačina, a najviše iskustva ima Vjekoslav Živković, koji je tri godine trenirao sa Zagrepčanima. Gosti iz metropole puno su iskusniji, nastupali su i na brojnim međunarodnim turnirima, a ekipu čine uglavnom studenti, dok su u Karlovcu članovi kluba uglavnom gimnazijalci i gimnazijalke. Naime, ovaj sport se igra u miješanim ekipama.

– Točnije, postoje i muške i ženske ekipe, ali u ovoj regiji većina ekipa odabrala je upravo miješane ekipe. Igra po sedam igrača u momčadi i u svakom trenutku na terenu moraju biti i najmanje dvije djevojke. Postoje i neke zanimljive razlike u odnosu na ostale momčadske sportove. Ponajprije, nema suca, već se sve oslanja na takozvani “spirit of the game”, od svih sudionika se očekuje da poštuju pravila i tako je doista i na terenu. Zatim, igra se u dva poluvremena, s tim da nema vremenskog ograničenja, već se prvo poluvrijeme završava kada jedna ekipa osvoji osam poena, a utakmica kada ekipa dođe do 16 – pojašnjava nam Vjekoslav Živković.

Iskusniji Zagrepčani u prvom su susretu dva hrvatska kluba očekivano pobijedili, no Karlovčani su pružili sasvim solidan otpor. Zagreb je pobijedio sa 16:6, a kako se na Vunskom polju okupljalo sve više znatiželjnika, ekipe su nastavile susret, odnosno prezentaciju ovog sporta sve do mraka, no bodove više nisu zbrajali, bilo je bitno dobro se zabaviti i predstaviti Karlovčanima jedan novi sport.

U svijetu je ultimate sve popularniji, održavaju se i europska i svjetska prvenstva, a trenutačno je velika dominacija SAD-a, Kanade i Japana. U Europi su ponajbolji Nijemci i Britanci.

Prve reakcije promatrača bile su više nego pozitivne, a domaću ekipu glasno je bodrila i skupina od desetak malih navijača.

FDK Karlovac uskoro će se okušati i u međunarodnoj konkurenciji. Nastupit će na tradicionalnom dvoranskom turniru u Ljubljani, na kojem sudjeluju ekipe iz cijele Europe. Pravila dvoranskog ultimatea su identična osim u broju igrača – umjesto sedam na terenu ih je pet.

A u dogledno vrijeme mogli bismo dočekati i prvo hrvatsko prvenstvo, jer uz Zagrepčane i Karlovčane vrlo uskoro klub bi trebali osnovati i Riječani.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest