Od spomeničke rente u prošloj godini uređeno 27 zgrada u centru

Od spomeničke rente u prošloj godini uređeno 27 zgrada u centru

Spomenička renta koju mnogi doživljavaju samo kao dodatni namet koji nema nikakvu svrhu ipak puno doprinosi ulaganju u zaštitu kulturnih i povijesnih dobara, ali i uljepšavanju gradske jezgre s novim fasadama i krovištima starih kuća. Naime, po podacima karlovačke gradske uprave za 2009. godinu, Grad je od spomeničke rente uprihodovao nemalih 4,6 milijuna kuna od čega je 40 posto moralo biti proslijeđeno državi dok je 60 posto novca, ukupno 2,8 milijuna kuna utrošeno za sufinanciranje obnove objekata u zoni zaštićene spomeničke baštine, te u sanaciju značajnih kulturnih i povijesnih objekata – Starog grada Dubovca, Veleučilišta u Karlovcu i zgrade gradskog kazališta “Zorin dom”.

– Prihodi od spomeničke rente u Proračunu Grada Karlovca za 2009.god. utrošeni su namjenski za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara od čega je najveći dio, nešto više od dva milijuna kuna utrošeno u sufinanciranje obnove 27 objekata, odnosno obnovi njihovih fasada, krovišta, stolarije, limarije, statičke sanacije i slično, kazala je glasnogovornica Grada Andreja Barberić. Dodatna ulaganja u Stari grad iznosila su tek 45 tisuće kuna, u Veleučilište 100 tisuća dok je ulaganje u “Zorin dom” iz sredstava spomeničke rente iznosilo 58 tisuća kuna.

Spomenička renta uredno se naplaćuje i u godini najdublje ekonomske krize. Naime, u prvih šest mjeseci 2010. godine bruto naplata iznosi 2 milijuna i 46 tisuća kuna od čega je u gradski proračun otišlo 1,22 milijuna kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest