Naftaš i vlasnik IGM Tounja vraća milijunski dug Pavla Miljavca

Naftaš i vlasnik IGM Tounja vraća milijunski dug Pavla Miljavca

Devet mjeseci Hrvatske šume propuštale su postupiti po pravomoćnom ovršnom rješenju za naplatu 20,8 milijuna kuna od obrta PM Lignum, u vlasništvu bivšeg ministra obrane, zastupnika HDZ-a i šefa Glavnog stožera Oružanih snaga Pavla Miljavca – piše današnji Novi list.

Dok je javno poduzeće devet mjeseci žmirilo, ne pokušavajući naplatiti dug unatoč pravomoćnom ovršnom rješenju, Pavao Miljavac tražio je bezbolno rješenje za rješavanje milijunskih dubioza, a ruku spasa na koncu je dobio od poznatog riječkog poduzetnika, vlasnika Euro-petrola Joze Kalema. Miljavčev dug, naime, Ugovorom o pristupanju dugu obvezala se otplatiti Kalemova tvrtka Ligneus d.o.o. Kastav, osnovana prije samo pet mjeseci, na minimalnom temeljnom kapitalu od 20 tisuća kuna. U tom poduzeću kao jedna od članica Uprave vodi se i kći umirovljenog generala-dužnika Anita Miljavac. Poduzetnik Jozo Kalem, dakle, s Hrvatskim šumama potpisao je Ugovor o pristupanju dugu, koji mu omogućuje da vraća Miljavčev dug, a u tom ugovoru stoji da se dug može otplatiti i kompenzacijom u nafti i naftnim derivatima. Odluku kojom Uprava šuma prihvaća ovaj model otplate, kojim je dug reprogramiran za isplatu u mjesečnim ratama do 2015. godine, potpisao je 30. rujna ove godine predsjednik Uprave javnog poduzeća Darko Vuletić. Mjesečni iznos rate na koju se u Miljavčevo ime obavezala Kalemova tvrtka iznosi 463,1 tisuću kuna – piše riječki dnevnik.

– Ugovorom o pristupanju dugu tvrtka Ligneus d.o.o. Kastav u cijelosti pristupa dugu, koji prema Hrvatskim šumama ima obrt PM Lignum Duga Resa, a koji na dan 31. kolovoza 2010. godine, zajedno s kamatama i troškovima ovršnog postupka, iznosi 20,88 milijuna kuna, stoji u Odluci Uprave Hrvatskih šuma o prihvaćanju prijedloga tvrtke Ligneus na Ugovor o pristupu dugu Miljavčevog obrta. U ugovoru o pristupanju dugu, pak stoji: »vjerovnik i pristupatelj suglasni da se dug može plaćati i prijebojem (kompenzacijom) i to na način da vjerovniku (Hrvatskim šumama) isporučuje naftu i naftne derivate.« Novi list piše kako je Miljavčev dug prema Šumama nastao je na temelju preuzete, ali nikad plaćene robe za generalov obrt PM Lignum, koji proizvodi troslojni parket. S obzirom da vlasnici obrta za poslovanje odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom – aktiviranje pravomoćnog ovršnog rješenja od strane Hrvatskih šuma za generala Miljavca bilo bi ravno katastrofi. U tom slučaju Miljavac bi ostao bez obrta te bez imovine u visini iznosa duga, što uključuje i privatnu imovinu koja se vodi na generalovo ime. Miljavčev dug, inače, nastajao je kroz višegodišnje razdoblje, što je nejasno s obzirom da Hrvatske šume u svoje ugovore s partnerima stavljaju i stavku o roku plaćanja od 60 dana. Takva stavka stavljena je i u Ugovor o kupoprodaji trupaca između novoosnovanog Kalemovog Ligneusa i Hrvatskih šuma. Taj pak dokument sastavni je dio Ugovora o pristupanju dugu. Drugim riječima, trupce od Hrvatskih šuma više neće kupovati generalov obrt, nego Kalemova tvrtka u kojoj je članica Uprave i Miljavčeva kći Anita. Zanimljivo je da je Uprava Hrvatskih šuma odluku o prihvaćanju Ugovora o pristupanju dugu donijela 30. rujna, a spomenuti Ugovor govori o otplati počev od 1. rujna – dakle 29 dana prije donošenja odluke Uprave Hrvatskih šuma. To sugerira da je reprogram unaprijed dogovoren te da neizvjesnosti oko odluke Uprave na čelu s Darkom Vuletićem nije bilo.

Novi list kontaktirao je poduzetnika Jozu Kalema, ali on na ovu temu nije bio voljan razgovarati. Kalem je najprije ustvrdio da nije potpisao nikakav Ugovor o pristupanju dugu, a kad smo mu objasnili da smo u posjedu tog ugovora – naputio nas je da nazovemo predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Vuletića. Nejasno je kakav bi poslovni interes poduzetnik Jozo Kalem mogao naći u preuzimanju obrta Pavla Miljavca, koji se sastoji od sjedišta u Novigradu na Dobri i izdvojenog pogona u Ogulinu. Obrt bilježi uglavnom gubitke. U 2007. godini gubitak je iznosio pola milijuna eura, u 2008. – 1,3 milijuna eura, a u 2009. godini – milijun eura. Uz operaciju vraćanja duga, nejasno je hoće li u cijenu nafte pri prebijanju dugova biti uključen PDV, kao i činjenicu da će eventualnim prijebojem putem isporuke nafte biti zakinuti oni igrači na tržištu koji bi naftu Hrvatskim šumama na eventualnom javnom natječaju ponudili jeftinije od cijene koja će biti uračunata za Kalemovu naftu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest