Tomine priče: “Trbuh grada” u vrtlogu privatizacije

Tomine priče: “Trbuh grada” u vrtlogu privatizacije

Prošlo je 15 godina od kada je Gradsko vijeća Karlovca,   na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Vlade Jelkovca, odlučilo da tužbom proba ponovno doći u vlasništvo gradske tržnice. Taj komunalni objekt, izgrađen novcem grada Karlovca i dijelom njegovih obrtnika u pretvorbi OTP-a, čiji je bio OOUR, došao je u vlasništvo nedodirljivog Miroslava Kutle i njegove “Dione”. Uzaludni su bili pokušaji da se tržnica vrati u posjed grada. Tužba je mijenjala sudove. Bila je godinama u Općinskom sudu u Karlovcu, pa je nakon pet godina, zbog nenadležnosti prebačena na karlovački Trgovački sud, a odatle je ovaj “vrući krumpir” nogiran u Viši trgovački sud u Zagrebu.

Svi papiri i indicije govorile su da će Karlovac izgubiti bitku za tržnicu, a za odvjetnike, nakon Karlovčanina Darka Šantića koji je u vrijeme pokretanja procesa bio gradski vijećnik, obrana je prepuštena zagrebačkoj odvjetničkoj kući “Porobija & Porobija”. Nakon što je bez većih rezultata potrošen poveći novac, gradska uprava je ponovno povjerenje dala jednom domaćem odvjetniku.

Prije nepunih desetak godina novinari su došli do saznanja da je za kupovinu gradske tržnice, koja je u to vrijeme donosila od najamnine čistih 500 tisuća DEM, zainteresiran albanski lobi u Zagrebu, koji su stupili u kontakt s pravnim sljednicima “Dione”, tvrtke koja je raspolagala sa karlovačkom tržnicom. Da nije bilo sudskog spora i potraživanja Karlovčana, vjerojatno bi tržnica već odavno bila u njihovom vlasništvu. Zvanično su čak i odustali od kupnje, jer nisu mogli razriješiti vlasničke odnose prije nego li je završeno sudovanje.  U međuvremenu  je jedan od njih “na mala vrata” počeo prikupljati dionice karlovačke tržnice i tako ovih dana došao i do većinskog paketa “gradskog trbuha”. Kada ovlada tržnicom, a biti će to uskoro, jer sudovanje je nakon 15 godina pri kraju, Karlovac će dobiti još jednog tajkuna koji, zbog spleta nes(p)retnih privatizacijskih okolnosti svoje bogatstvo moći gomilati na objektu kojeg smo davno svi mi Karlovčani zajedno gradili.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest