Vlada Srbima povratnicima omogućila kupnju dodijeljenih stanova – u Karlovcu njih 180

Vlada Srbima povratnicima omogućila kupnju dodijeljenih stanova – u
Karlovcu njih 180

Vlada Republike Hrvatske ovih je dana svim povratnicima – najmoprimicima državnih stanova u programu stambenog zbrinjavanja uputila dopise da će im biti omogućen otkup stanova po povlaštenim uvjetima.

Kako saznajemo od Ivane Kapović iz Državne agencije za promet nekretninama, na području Grada Karlovca u tom je statusu oko 180 stanova, četiri stana za povratnike su preko APN-a su za tu namjenu kupljena u Dugoj Resi i dva u Ogulinu.

Ovom odlukom, kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja, bit će omogućena prodaja stanova najmoprimcima i članovima njihovih obitelji koji stanove koriste temeljem ugovora o najmu i suglasnosti za stambeno zbrinjavanje izvan područja posebne državne skrbi, a izdane prema Zaključku o načinu stambenog zbrinjavanja povratnika koji nisu vlasnici kuće ili stana, a bivši su nositelji stanarskog prava. Najmoprimicima je omogućeno da zahtjeve podnesu do 28. rujna sljedeće godine dok im je, kako bi se što više olakšala procedura, Ministarstvo poslalo i gotove obrasce zahtjeva. Izračun cijene nije baš jednostavan, a izračunavat će se po formuli navedenoj u odluci Vlade. Plaćanje stanova moći će se obaviti jednokratnom uplatom, ali i obročno na rok do 20 godina uz nepromjenjivu kamatnu stopu od četiri posto. Oni koje se odluče na obročnu otplatu ipak stan neće moći stan preprodati jer će u tom slučaja država imati hipoteku.

Poznato je da brojni najmoprimci – povratnici u programu stambenog zbrinjavanja uopće ne žive u stanovima za koje su potpisali ugovore. Stoga nije isključeno da će se mnogi odmah odlučiti na kupnju po povoljnijim uvjetima, a odmah nakon toga prodaju po komercijalnoj cijeni.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest