U Saborskom oskrnavljena dva spomenika hrvatskim braniteljima

U Saborskom oskrnavljena dva spomenika hrvatskim braniteljima

Serija neviđenih devastacija spomenika u Karlovačkoj županiji se nastavlja. Nakon stradavanja “Majke” ispred “Zorin doma”, vandalskog uništenja spomenika žrtvama iz NOB-a u Prkosu, na red su došli i poginuli hrvatski branitelji. Noćas su vandali ukrali dvije spomen – ploče braniteljima Saborskog, mjesta koje je u Domovinskom ratu doživjelo neviđeno stradavanje. Kako saznajemo, uništen je još jedan spomenik braniteljima koji se nalazi na cesti između Plitvica i Saborskog u mjestu Sertić Poljana. To je spomenik trojici branitelja ubijenih od JNA. Mještani su šokirani ovim vandalskim činom, dok se svakog trenutka očekuje dolazak policije da napravi očevid.

– Ne znam što bih rekla, ovo je strašno. Nepoznati vandali uništili su spomenik poginulim braniteljima koji je prošle godine udruga branitelja postavila prilikom obilježavanja “Oluje”. Ukradene su dvije ploče iščupane iz postolja, kazala nam je načelnica Saborskog Đurđica Špehar još uvijek zapanjena ovim događajem. Kako dodaje, nekima očito ništa nije sveto pa ni najveća svetinja – Domovinski rat.

Načelnica ipak smatra da se ipak radi o motivima materijalne prirode, a ne eventualnoj odmazdi za uništenje spomenika žrtvama ustaškog zločina u Prkosu.

– Prije nego policija odradi svoj posao ne možemo nikoga kriviti, ali mislim da se ipak radi o kradljivcima sekundarnih sirovina, ali to ne umanjuje grozotu ovog događaja, kazala je Špehar. Saborčani u subotu obilježavaju veliko stradavanje u Saborskom kad ej mjesto palo u ruke neprijatelja, bilo potpuno spaljeno, a svoje je živote izgubilo čak 52 mještana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest