Antifašisti postavljaju ploču Veci – odobrenje su čekali ali nisu dobili

Antifašisti postavljaju ploču Veci – odobrenje su čekali ali nisu
dobili

Karlovački antifašisti u srijedu će u predvorju Doma zdravlja, odnosno stare bolnice postaviti spomen – ploču Većeslavu Holjevcu i grupi partizana koji su 17. studenog 1941. godine izveli za to vrijeme u Europi jedinstvenu akciju ulaska u okupirani Karlovac, ali bez dugo očekivane dozvole vlasnika ustanove – Doma zdravlja. Kako je danas rekao Martin Jendrašic, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Karlovca, nakon više godina evidentnog odbijanja ravnateljice Doma zdravlja Jadranke Šutić da se ploča koja je razbijena 1991. godine vrati na svoje mjesto, po preporuci pravnika odlučili, su je postaviti jer kako nisu dobili odgovor, smatraju da se prešutno u Domu zdravlja slažu s prijedlogom.

– Prvi zahtjev uputili smo 2007. pa su nam, iako je ploču trebao otkriti predsjednik Mesić, rekli da je kratko vrijeme za njegovo izdavanje. Nakon toga su tvrdili da se ne zna tko je vlasnik pa kad smo im mi ukazali da je Dom zdravlja vlasnik 2/3 a Županija 1/3 morali smo tražiti i suglasnost konzervatora što smo dobili. Tada su braniteljske udruge dali svoj zahtjev za postavljanje ploče ali s tvrdnjom da je partizanska akcija zločin da bi na koncu Dom zdravlja tražio očitovanje povjesničara o ovom događaju u okviru HAZU koje su odgovorili da ne ulaze u političke i pravne ocjene. Budući da nismo dobili nikakav odgovor, smatramo da se Dom zdravlja prešutno slaže pa smo ploču odlučili postaviti, rekao je Jendrašic.

Na postavljanje bi trebao doći i bivši predsjednik Stjepan Mesić, predsjednica SAB-a Hrvatske Vesna Čulinović – Konstantinović, Zoran Pusić, pozvani su župan i gradonačelnik, dok je skup prijavljen policiji. Mogućih prosvjeda antifašisti se, kažu, ne boje.

– Ploča se samo vraća na mjesto gdje je bila i nema rješenja o njezinom micanju. Kako to nisu učinile insitutucije koje su to bile dužne, napraviti ćemo mi, dodao je predsjednik karlovačkog SAB-a Mirko Miladinović.

Antifašisti su se osvrnuli i na spomen – ploču na Babinoj gori za koju su dokazali da je falsifikat, a koju su postavile Hrvatske šume. U razgovoru s upraviteljom HŠ-a Karlovac Zoranom Sabljarićem dogovoreno je da će ploča na kojoj je navedena brojka od 600 žrtava pripadnika Domobranske dočasničke škole a za što se utvrdilo da nije istina, biti maknuta. Antifašisti su predložili da, kako su ekshumacijom na toj lokaciji pronađeni ostaci 40 ljudi, bude ostavljen križ i da nova ploča ima natpis u spomen na 40 nepoznatih žrtava. Također, antifašisti traže da se Mladen Šomek koji je Hrvatske šume naveo na postavljanje ploče javno ispriča.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest