S “Konzumom” dolazi rotor, nove prometnice i dva nova ulaza u bivši “Velebit”

S “Konzumom” dolazi rotor, nove prometnice i dva nova ulaza u bivši
“Velebit”

Pogone bivše tekstilne tvrtke “Velebit” čeka ista sudbina kao i bivši KIO nekoliko desetaka metara dalje. Rušit će se svi pogoni, uključujući i veliki dimnjak u krugu tvornice kako bi se u sredini mogla izgraditi zgrada za još jedan “shopping mall” u centru grada, dok će oko nje biti uređeno ogromno parkiralište. Dakako, bivša upravna zgrada ostaje tamo gdje je, s istom namjenom za potrebe PU Karlovačke. Polako i neumoljivo, svoj industrijski “pedigre” stvaranja nove vrijednosti od prije tridesetak godina, Karlovac mijenja u tercijarni, trgovački.

Ovaj je put, kao što se već zna, u pitanju “Konzum”. No neumitnost otvaranja velikih trgovačkih centara nije glavno pitanje ovdje, već upozorenje dijela stanara u zgradama u Krležinoj ulici zapadno od bivšeg  “Velebita” da će otvaranje SuperKonzuma značiti “zbogom” mirnom životu u tom kvartu. Naime, prema Idejnom rješenju ove investicije, Konzum neće dobiti pravo samo na temeljite promjene unutar ograde “Velebita” već će se zbog njega uvelike promijeniti i regulacija prometa u okolnim ulicama. Dosad je “Velebit” imao jedan ulaz od rotora na Dubovcu, novi će trgovački centar imati čak tri. Uz spomenuti, jedan će se probijati na cesti gradskog prstena, iz Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića s istočne strane, a drugi pod prozorima bloka zgrada sa zapadne strane. Tamo je i prije postojala slijepa cestica za potrebe stanara, novo rješenje predviđa širu dvosmjernu ulicu kojom bi se ulazilo na buduće parkiralište.

Stanari s kojima smo razgovarali – koji zasad žele ostati anonimni, ali najavljuju organiziranje i peticiju protiv ovakvog rješenja – smatraju da će im kvaliteta života u stanovima biti nepotrebno narušena bukom očekivanog gustog prometa. Da su u pitanju samo radni dani, kažu, ne bi bio problem, no izvor njihov zabrinutosti je činjenica mega marketi rade “petkom i svetkom”.

Iz Gradske uprave potvrdili su nam da će trgovački centar Konzum imati tri ulaza i olakšavajuća okolnost za stanare Krležine je činjenica da će ulaz s desne srane biti samo za kupce, to jest osobna vozila u radno vrijeme marketa. U Gradskoj upravi smatraju da se kvaliteta života stanara u Krležinoj neće narušiti, dapače, misle da će se izgradnjom nogostupa, biciklističke staze, parkirnih mjesta i boljeg prometnog priključka kvaliteta stanovanja poboljšati. Puno će gore, po pitanju mirnog sna, proći stanari Kranjčevićeve, među njima i dogradonačelnik Delić koji tamo živi. Naime, s te strane predviđen je ulaz za dostavu, uključujući i teške kamione koji dostavu mogu vršiti i usred noći.

Za potrebe ulaza od Krležine bit će blizu sadašnjeg raskršća s Meštrovićevom, napravljen i rotor. Kako su nas obavijestili iz Gradske uprave, “kompletna izgradnja sve tri navedene priključne prometnice, rotora u Ulici Miroslava Krleže, sva parkirališta u zahvatu, nova javna rasvjeta i urbana oprema, hortikulturno ređenje u zahvatu kao i sve nogostupe i biciklističke staze obuhvaćene projektom, otkup zemljišta i ostale projektom predviđene zahvate isključivo će financirati Tvrtka Konzum”.

Doduše, to Grad nismo ni pitali, ova rečenica je stigla kao odgovor na pitanje je li ovaj projekt izgradnje i dogradnje prometnica plod političke odluke Grada ili  je u pitanju inicijativa investitora. Decidirani odgovor nismo dobili i ostaje za zaključiti da umjesto diktata Grada gdje će se i što graditi, mikro promjene u gradskom prostornom uređenju diktira profit. Ovaj put ćemo tako dobiti rotor na mjestu koje je daleko od prioriteta, a jedno od najfrekventnijih raskršća kod Kauflanda  čeka bolja vremena ili volju nekog novog investitora.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest