Mesić ni u drugom pokušaju neće otkriti ploču Holjevcu – stigla odbijenica Doma zdravlja

Mesić ni u drugom pokušaju neće otkriti ploču Holjevcu – stigla
odbijenica Doma zdravlja

Nakon tri godine nastojanja i konačne odluke SAB-a da se postavi spomen – ploča Većeslavu Holjevcu i grupi partizana koji su izveli jedinstvenu akciju upada u okupirani Karlovac 17. studenog 1941. godine, spomen – ploča ipak neće biti postavljena. Po svemu sudeći, kako su priopćili anfifašisti, Stjepan Mesić će drugi puta u Karlovac doći “otkriti” spomen – ploču ali to neće učiniti.

– Kako smo tek danas od ravnateljice Doma zdravlja Karlovac, koji je vlasnik zgrade Jadranke Šutić dobili negativan odgovor na naše traženje suglasnosti za vraćanje ploče, koje traje kontinuirano već tri godine, obaviještavamo vas da će se svečanost obilježavanja 69. obljetnice upada hrabre grupe partizana na čelu sa Većeslavom Holjevcem održati na više lokacija ali ne ispred karlovačke “stare bolnice”.

Odgovor od Jadranke Šutić stigao je nakon dugih mjeseci iščekivanja i to, vrlo znakovito, tek nakon što su antifašisti najavili da će ploču postaviti i bez odobrenja vlasnika zgrade. Šutić je objasnila da Dom zdravlja ne može dozvoliti postavljanje ploče jer je slučaj na Općinskom državnom odvjetništvu dok je, dodala je u odgovoru, dobila zahtjev i za postavljanje druge ploče. Po svemu sudeći radi se o postavljanju ploče ustašama ubijenim u partizanskoj akciji. Dom zdravlja je tražio i stručno mišljenje no po riječima ravnateljica Šutić još nije stiglo.

Spomen – ploča koja je na noge digla čak i predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata tako neće biti postavljena dok će program događanja teći po sljedećem rasporedu. U 10 sati bit će položeno cvijeće na spomen – obilježje na Koranskom mostu gdje je poginuo Ivica Gojak, dok će u 11 sati biti okupljanje u bivšem Parku narodnih heroja kod biste Većeslavu Holjevcu. Prisutnima će se obratiti bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, sada počasni predsjednik SAB-a Hrvatske.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest