Nakon uništenja DIP-ova, drvnu industriju “iz mrtvih” dižu strani ulagači

Nakon uništenja DIP-ova, drvnu industriju “iz mrtvih” dižu strani
ulagači

Karlovačka županija mogla bi ponovno barem donekle doživjeti procvat drvne industrije ako se ostvare najavljena ulaganja. Nakon već antologijskih privatizacijskih uništenja DIP-ova u Karlovcu i Ogulinu župan Ivan Vučić najavio je moguća ulaganja u drvnu industriju vrijedna čak 60 milijuna eura.

– Radi se o jednoj švicarskoj tvrtki koja je u ogulinskoj poslovnoj zoni zakupila zemljište odnosno platila prvu ratu i tamo namjerava graditi tvornicu paleta. Za ovakvu industriju potrebno je osigurati veću količinu sirovina tako da je s Hrvatskim šumama potpisan ugovor o distribuciji 120 tisuća kubičnih metara drva godišnje, rekao je župan dodavši da to neće biti dovoljno pa će se dio sirovine i uvoziti.

Problem je u tome što je za dolazak velikih sustava potrebno osigurati ogromne komunalno opremljene parcele i pristup željeznici što ogulinska poslovna zona ima, tako da se u Županiji nadaju da će se ovo ulaganje ostvariti i provesti do kraja. Tvornica namještaja za potrebe planetarno poznatu švedsku Ikeu trebala bi se smjestiti u Plaškom u bivšim pogonima tvornice celuloze. Plaški zadovoljava jer Ikei treba barem 40 hektara tako da bi pregovori mogli biti pozitivno okončani, zaključio je Vučić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest