Grad smanjio sredstva za Sklonište – teret krize lomi se “na leđima” zlostavljanih žena

Grad smanjio sredstva za Sklonište – teret krize lomi se “na
leđima” zlostavljanih žena

Drastično smanjenje sredstava iz proračuna Grada Karlovca moglo bi dovesti u pitanje samo funkcioniranje Skloništa za žene – žrtve obiteljskog nasilja.

Po riječima predsjednice Savjeta Ženske grupe “Korak” Gordane Sobol, cifru od 100 tisuća kuna za Sklonište smatrat će “greškom u prepisivanju” i “da se nije mislilo ozbiljno” te se nada da će ubrzo biti ispravljena.

– Grad Karlovac je u prijedlogu proračuna sredstva smanjio za 70 posto, s 320 tisuća kuna na 100 tisuća dok je sam proračun smanjen za oko 17 posto. Ostalim proračunskim korisnicima stavke su ostale iste ili smanjene do 20 posto, kazala je Sobol. O sredstvima Karlovačke županije koja još nije ispoštovala niti preporuku Vlade RH da se potpiše ugovor o tripartitnom financiranju Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja ne treba niti razmatrati jer Županija ni u tekućoj godini nije ispoštovala obećano. Od obećanja je pristiglo samo 50 tisuća kuna dok je u financiranju jedino dosljedna država, odnosno Ministarstvo obitelji.

– Od planiranih 1,3 milijuna kuna za normalan rad SOS savjetovališta i Skloništa za žene padamo na 570 tisuća. Pritom sve same radimo, od krečenja do održavanja. Očito se teret krize mora prelomiti na leđima ranjenih i zlostavljanih žena te njihove djece, kazala je voditeljica “Koraka” Mirjana Duduković. Istovremeno sa smanjenjem sredstava za Sklonište raste broj slučajeva obiteljskog nasilja u Karlovačkoj županiji. Duduković je predočila porazan podatak da je samo proteklog mjeseca prijavljeno 60 slučajeva zlostavljanja u obitelji dok je realna broja sigurno dva do tri puta veća.

Na tiskovnu u “Korak” bio je pozvan i gradonačelnik Damir Jelić koji zbog obveza nije mogao doći pa se medijima u njegovo ime obratila predsjednica Gradskog vijeća Nada Murganić. Kako kaže, vjeruje da ovo nije konačni prijedlog proračuna te da će se nesumnjiva podrška radu Skloništa odraziti i u adekvatnim sredstvima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest