Tomine priče: Predsjednici rado dolaze u Karlovac i okolicu

Tomine priče: Predsjednici rado dolaze u Karlovac i okolicu

Predsjednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović posjetili su danas selo Krnjak na Kordunu, odnosno tamošnju općinu u kojoj, nakon Domovinskog rata i zbrinjavanja otjeranih bosanskih Hrvata, žive zajedno Srbi povratnici i Hrvati izbjeglice. Razlog te posjete, navodno su, dobri međunacionalni odnosi koje propagira načelnik Općine Krnjak Rade Kosanović, iza čijeg političkog imidža tvrdo stoji poznati političar srpske nacionalnosti Milorad Pupovac. Bilo kako bilo, u povijest ili, kako bi Srbi rekli istoriju Krnjaka ovaj će posjet sigurno biti ispisan zlatnim slovima.

Novi predsjednički posjet Karlovačkoj županiji te ogromno osiguranje koje ovakvi “susreti na vrhu” uvijek prate, prilika je da se prisjetimo bivših državnika koji su nas posjećivali, što je u nekim drugim vremenima imalo izuzetan značaj. Dakako najviše se pažnje pridavalo Josipu Brozu Titu koji je ovdje dolazio u četiri zvanične i nekoliko nezvaničnih posjeta. Tito je prvi put kao predsjednik u Karlovac došao 27. srpnja 1955. godine prilikom obilježavanja desete obljetnice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom. Tada je Tito otkrio spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u parku ispred kina Edison – karlovačkom “Perivoju slobode” a nakon čega je primio Povelju počasnog građanina Karlovca. Drugi put je bio u Karlovcu 11 godina kasnije kada je svečano otvorio Svjetsko vatrogasno prvenstvo 1966. godine, te još pet godina kasnije da bi nazočio manevru “Sloboda 71”. Još uvijek je u sjećanju njegova posjeta Karlovcu prilikom otvaranja autoceste Zagreb – Karlovac 1973. godine, ali tada je stigao samo do naplatnih kućica na Ilovcu, gdje su ga dočakali gradski zvaničnici na čelu s tadašnjim predsjednikom Skupštine općina Karlovac profesorom Rudom Dubravčićem. Tito je još nekoliko puta prošao kroz Karlovac, na proputovanju s poznatim državnicima. Tako je s egipatskim čelnikom Naserom prošao autom kroz Karlovac na putu uza Ozalj, te više puta “plavim vlakom” putujući prema Brijunima.

Karlovac je više puta ugostio i prvog demokratskog predsjednika Hrvatske i njezinog osnivača doktora Franju Tuđmana. Prva posjeta zabilježena je početkom devedesetih u vrijeme predizborne kampanje, kada je pred nekoliko tisuća Karlovčana govorio na skupu održanom na Trgu bana Jelačića ispred crkve Svete trojice. Veliki pljesak, izvikivanje hrvatskih parola, hrvatske zastave bez socijalističkih amblema, jasno su dali do znanja tko će pobijediti na izborima sredinom 1990. godine. Rat i razaranje Karlovca doveli su ga drugi puta 1992. godine u naš grad. Tada je srpska i JNA artiljerija razorila velik dio grada i uništila značajne građevine u starom dijelu. Njegov posjet Karlovcu i govor na Trgu bana Jelačića nakon Domovinskog rata, pred impozantnim auditorijem od više tisuća Karlovčana utabao je put još jednoj pobjedi HDZ-a na izborima. Puno više puta od svojih prethodnika u Karlovac i druga mjesta Karlovačke županije dolazio je kao predsjednik Stjepan Mesić. Od Žumberka, Karlovca do Kamanja, Ribnika i ostalih mjesta Mesić je tijekom svoja dva mandata redovito pohodio karlovačku regiju. Dolazi i sad kad više nije predsjednik, evo proteklog tjedna je ponovno došao u Karlovac odati počast Većeslavu Holjevcu.

Posjeta Tadića i Josipovića Krnjaku otvorila je novo poglavlje u državničkim obilascima karlovačkog kraja ali i pomogla otvaranju nove stranice u povijesti dvaju naroda. Tamo gdje su prije dvadesetak godina sanjani nacionalistički snovi o “Srpskoj krajini” i “Velikoj Srbiji” sada se propagiraju mir i suživot. Dva predsjednika su svojim dolaskom dali podršku takvim nastojanjima i zato je ovaj posjet toliko značajan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest