Josipović i Tadić: Došli smo razbiti predrasude kako bi oba naroda normalno živjela

Josipović i Tadić: Došli smo razbiti predrasude kako bi oba naroda
normalno živjela

– Predsjednik Republike Srbije i ja vidjeli smo danas mjesto u kojem zajednički žive i Hrvati i Srbi. Zajedno su prošli tešku povjest, ne samo od ovog rata nego i prošlih ratova i ožiljke koji ostaju nije lako otkloniti, rekao je danas u Krnjaku predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Kako je dodao, ima još puno problema koje treba otkloniti dok će on, u ime Republike Hrvatske uložiti napor da postupci povratka, obnove i suživota budu što uspješniji i da se ljudima koji žive u ovom kraju omogući kvalitetan život. U Krnjaku je rječit bio i Josipovićev kolega Boris Tadić. Rekao je da je ovdje imao priliku vidjeti ljude koji teško žive, ali koji istovremeno imaju perspektivu i nadu da će u budućnosti biti puno bolje.

– Ušli smo u novu fazu odnosa na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, u novu fazu hrvatsko – srpskih odnosa i svaka od naših zemalja čini enorman napor da se poboljša situacija i perspektiva za naše građane. Tadić je rekao da je ovdje vidio privredne potencijale, te da povratak mora imati i onu održivu komponentu koja osigurava egzistenciju mladim ljudima.

– Govorili smo o žrtvama, o nestalima, o ekonomiji o susretu kultura, o identitetima, o latinici i ćirilici o jezicima, hrvatskom i srpskom. Otvorili smo i pitanja  Hrvata koji su izbjegli iz Republike Srpske. To je pitanje otvoreno i o tome ću razgovarati s Miloradom Dodikom, rekao je predsjednik Srbije Tadić. Ovdje je s Josipovićem došao, nastavio je srbijanski predsjednik, da se razbiju predrasude, strahovi i animozitet te da se ljudi približe, uvažavaju različitosti i omogući prostor za odrastanje pripadnika oba naroda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest