Zorin dom večeras slavi 118. rođendan uz koncert Tedija Spalata

Zorin dom večeras slavi 118. rođendan uz koncert Tedija Spalata

Večeras je Dan Zorin doma, ili drugim riječima 118. rođendan karlovačkog kazališta. Upravo na današnji datum, 27. studenoga, 1892. godine svečano je otvorena zgrada Zorin doma, nakon radova koji su (mogli bi iz toga ponešto naučiti i današnji vlastodršci našeg grada i države) potrajali tek nešto više od pola godine.

Na inicijativu dugogodišnjeg predsjednika “Zore” Vilima Reinera, tadašnja gradska vlast podignula je kredit, građani su uskočili brojnim dobrovoljnim prilozima i u proljeće 1892. godine počela je gradnja, koja je pod nadzorom graditelja Đure Carneluttija potrajala sedam mjeseci. Zgrada je u tri navrata ozbiljnije obnavljana – 1905. potom 1966. i napokon 2001. godine.

Dom Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora odavno je prerastao samo okvire tog društva i postao dom kazalištu, zborovima, koncertima klasične glazbe, baletu, likovnoj umjetnosti…

Iako je Karlovčanima uvijek bio poznat pod istim imenom, zanimljivo je da nakratko u povijesti nije nosio to ime – od 1963. do 1966. godine zvao se Dom kulture, a potom godinu dana i Kulturni centar. Od 1967. godine vraća se ime Zorin dom, koje više nije mijenjano.

Kako je postao običaj posljednjih godina, svoj dan Zorin dom obilježava prigodnim koncertom nekog od domaćih glazbenika. Ove godine za Karlovčane u rasprodanoj dvorani (jučer je preostalo tek nekoliko ulaznica) zasvirat će i zapjevati kantautor dalmatinskih skladbi Tedi Spalato.

Već u ponedjeljak na rasporedu je i hit predstava Satiričkog kazališta Kerempuh “Čudo u Poskokovoj Dragi”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest