Znakovi upozorenja “MINE” kradu se i koriste za ograde, čupaju se, bacaju…

Znakovi upozorenja “MINE” kradu se i koriste za ograde, čupaju se,
bacaju…

Odlazak u ribolov bio je koban za Mirjanu Filipović iz Slavonskog Broda. Taj dan, prije šest godina, promijenio joj je život u potpunosti.

U eksploziji mine zaostale iz Domovinskog rata ostala je bez lijeve potkoljenice. Danas je Mirjana na čelu udruge Mine Aid koja se od 2003. godine između ostalog bavi unapređenjem kvalitete života prvenstveno osoba stradalih od mina odnosno osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.

– Minski problem u Hrvatskoj uistinu je još uvijek velik. Trenutno u cijeloj zemlji imamo 887 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. Na tom području živi oko milijun stanovnika, u 12 županija, među kojima je i Karlovačka. Unazad 15 godina u Hrvatskoj je od mina stradalo više od dvije tisuće osoba. Njih 1.600 je  preživjelo. Većina ih još uvijek nije upoznata sa svojim pravima, a kod ostvarivanja tih prava u praksi podosta zapinje, upozorila je predsjednica Mine Aida, M. Filipović na dvodnevnom susretu u Karlovcu s temom razmimoilaženja između prakse i teorije u ovoj problematici.

Skup pod nazivom “Prava osoba stradalih od MES-a i NUS-a: izazovi, mogućnosti i pozitivne prakse” održan je u  Hotelu Korana – Srakovčić. Na njemu  su o svojim iskustvima govorili  predstavnici ustanova socijalne skrbi, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva vanjskih poslova, nevladinih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za psihosocijalnu pomoć i dr.

–  U Karlovačkoj županiji imamo oko 260  žrtava mina. Na žalost u državi još uvijek nemamo izrađenu bazu podataka. Tek sada se na tome počelo raditi, kazao je Mato Lukinić predsjednik Udruge žrtava mina Karlovačke županije. Osim što se radi o velikom broju žrtava, sami stradalnici i obitelji suočavaju se i s problemima ostvarivanja prava, od nemogćnosti organiziranja prijevoza na liječenje do rješavanja stambenog pitanja.

Iako je posljednje stradavanje od zaostalih mina na području naše županije bilo u ožujku 2008. godine kada je stradao pirotehničar u vojarni Mekušje, Karlovačka županija danas je još uvijek vrlo visoko po minski sumnjivoj površini.  Četvrta je u Hrvatskoj, a najkritičnija situacija je u Općini Plaški, na području Male Kapele. “Znate li koliko ste blizu minskog polja?” pitanje je na koje mnogi ne znaju odgovor. Naime, poseban problem predstavlja uništavanje znakova upozorenja o blizini i postojanju minskog polja. Damir Stojković, predstojnik Hrvatskog centra za razminiranje, Podružnica Karlovac ispričao je nevjerojatnu priču o uništavanju tabli.

– Najgore je na području od Otočca do Dabra. Od ukupno 350, ostalo je 160 tabli upozorenja.  Stotinjak stupova iskorišteno je za ogradu, a 50 su iščupali lovci koji su na tom području vodili Talijane u lov. Protiv tih osoba podnesene su kaznene prijave, kazao je D. Stojković iz HCR-a.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest