Sprema se novi šok na standard Karlovčana – poskupljuju voda i grijanje

Sprema se novi šok na standard Karlovčana – poskupljuju voda i
grijanje

Nakon novogodišnjeg slavlja Karlovčani bi mogli doživjeti bolno otrežnjenje, barem što se tiče novih poskupljenja komunalnih usluga.

Kako je najavila dogradonačelnica Marina Kolaković, neophodnu rekonstrukciju vodovodne mreže Grad više neće moći pratiti s obzirom na drastično smanjenje proračuna dok po novom zakonu Vodovod i kanalizacija neće plaćati koncesiju na količinu isporučene već zahvaćene vode. Kako su gubici u karlovačkom vodovodnom sustavu veći od čak 50 posto, “Vodovod” će morati plaćati duplo više nego što će vode stići do krajnjih potrošača.

– Zbog zastarjele mreže gubici u vodovodu iznose preko 50 posto, dok dolazi drugačiji obračun plaćanja za koncesionare. Ako “Vodovod” zahvati tisuću litara vode, toliko će morati i platiti, bez obzira na to što će do krajnjeg potrošača stići samo 500 litara, rekla je dogradonačelnica Kolaković.

Karlovački “Vodovod i kanalizacija” ima više projekata u vodoopskrbi te pokušava doći do sredstava UNDP-a. Brojni Karlovčani se žale na visoke cijene vode koja je još ljetos poskupjela za 16,6 posto kao i odvodnja. Karlovčani plaćaju i naknadu za investicije u vodoopskrbi koja se po kubiku vode plaća 1,97 kuna tako da mnogi građani u svojim malim stanovima, kad dobiju račun za vodu, imaju osjećaj da imaju i bazen.

Uz vjerojatno poskupljenje vode uskoro, a vjerojatno isto početkom 2011. građani mogu očekivati skuplje grijanje. Po riječima Marine Kolaković, Grad od Toplane još nije dobio zahtjev za podizanje cijene jer se čeka usklađivanje propisa, dok je u Toplani već odavno pripremljen zahtjev po kojem će cijena grijanja biti veća za oko dvadesetak posto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest