Tomine priče: Babina gora ostaje “seksi utočište”

Tomine priče: Babina gora ostaje “seksi utočište”

Čini se da su ekološko – lovački zaštitnici nedodirljivosti Babine gore, kojima su skrivenu sklonost dali i “seksi ljubitelji” koji su često koristili skrovitost ambijenta za svoje ljubavne idile, došli na svoje. Babina gora u koju su istraživači željeli ukrcati karlovačko i županijsko smeće, ostat će do daljnjega neokrznuta, a netom potrošeni milijuni kuna za projektnu i drugu dokumentaciju, izgleda da su bačeni u vjetar.

Zaštitnicima Babine gore priključili su se i nacionalno osviješteni pojedinci koji su ustvrdili da bi županijsko i gradsko smeće narušili sklad prirode u srcu izvorišta pitke vode u ovom dijelu Korduna. Bez obzira što bi nova lokacija osigurala tridesetak radnih mjesta za nezaposleno stanovništvo ovog kraja i što bi na novoj lokaciji bilo vjerojatno niknulo niz korisnih gospodarskih i poljoprivrednih objekata, protivnici nove lokacije odlagališta, mahom oporbenjaci, zadovoljno trljaju ruke, jer su uvjereni u pobjedu nad logičnosti preseljenja odlagališta iz Karlovca u “srce Korduna”.

Ovakav zaključak dade se naslutiti nakon što je gradsko poduzeće “Čistoća”, kolektiv koji upravlja sadašnjim odlagalištem komunalnog otpada na Ilovcu, zatražila od nadležnih državnih i županijskih institucija da joj dozvole daljnje odlaganje otpada. To bi u narednih pet godina povećalo sadašnje brdo smeća uz cestu prema Zagrebu za novih 13 metara, a smrad koji se širi s te lokacije, bez obzira na tampon zemlje i građevinskog otpada koji prekriva cijelu površinu i dalje bi ugrožavao zdravlje članova dvadesetak domaćinstava koja su tamo izgradila svoje obiteljske kuće. Renta za umanjenu vrijednost nekretnina koju vlasnici kuća dobivaju od Grada u potpunosti je zanemariva, jer taj novac ne može zamijeniti narušeno zdravlje svih onih što desetljećima udišu smrad gradskog deponija komunalnog otpada koji će to, po svemu sudeći, biti još najmanje pet godina. Jedina nada i spas je u odluci nadležnih institucija. One, naime, ne bi trebale udovoljiti zahtjevu “Čistoće” da i dalje povećava brdo smeća na Ilovcu koje, kako stvari stoje, prijeti da postane prava planina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest