Među najzanimljivijim projektima – “Muzej pivarstva” u gradu piva

Među najzanimljivijim projektima – “Muzej pivarstva” u gradu piva

Tijekom ove godine Karlovac je napravio primjetan iskorak na turističkom planu. Znatno povećan broj noćenja i nekoliko vrijednih turističkih nagrada, među kojima je svakako najzvučniji Zeleni cvijet za najzeleniji kontinentalni grad, uređenje Foginovog i povećan broj manifestacija, od kojih su neke poput Milenijskog bala privukle i nacionalnu pozornost, dobar su i pohvalan korak naprijed, no tako se mora i nastaviti.

Grad Karlovac obećao je nastavak uređenja Foginovog kupališta koje je već prošlog ljeta napokon počelo privlačiti goste iz drugih gradova, ali i zemalja, a Turistička zajednica grada Karlovca u programu za 2011. godinu ima nekoliko vrlo zanimljivih projekata.

Nastavit će se pružati podrška brojnim manifestacijama lokalnog, ali i šireg karaktera, poput LED festivala, Etno-jazz festivala i Međunarodnog festivala folklora, Ivanjskog krijesa u proširenom izdanju s rock koncertima za mlade, međunarodne cross country utrke na Dubovcu, Sajma vlastelinstva itd.

No, planiraju se i nove aktivnosti. Uz nastavak prošle godine razvijene suradnje s međunarodnim partnerima u okviru projekata Learntour (s Nizozemskom) i Infotur (s Bosnom i Hercegovinom, odnosno Unsko-sanskim kantonom), pozornost najviše privlači ideja o otvaranju muzeja pivarstva. U ovom projektu zajednički surađuju TZ, Grad Karlovac, Karlovačka pivovara i Veleučilište, a partner će biti jedan od austrijskih muzeja pivarstva (u Grazu ili Salzburgu).

Hrvatska nema muzej pivarstva, a Karlovac je sa svojom bogatom tradicijom odlična lokacija za tako nešto, jer prvi zapisi o varenju piva u karlovačkoj Zvijezdi datiraju još iz 1781. godine. U prvoj fazi, kako bi projekt bio kvalitetno najavljen i reklamiran, napravit će se i virtualni muzej pivarstva na internetu, dok traje prikupljanje eksponata i dokumentacije za izradu pravog muzeja.

Od novih projekata treba spomenuti i onaj koji je pri samom dovršetku – već krajem prosinca bit će predstavljene “Karlovačke gastro razglednice” – 14 restorana predstavlja se s po jednim tradicijskim jelom, a projekt će se i nastaviti putem weba i DVD-a.

U kolovozu, pak, održat će se međunarodni “Karlovac Dance Festival”, a od Grada Karlovca zatražit će se i sredstva za projekt revitalizacije karlovačkih parkova. U planu je raspisivanje natječaja za postavljanje umjetničkih instalacija u gradskim parkovima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest