Jedino Grad Karlovac pomaže vrijedan projekt dječjeg kazališta

Jedino Grad Karlovac pomaže vrijedan projekt dječjeg kazališta

Stotine predstava, tisuće mališana iz pet županija, ponajbolji projekt dječjeg kazališta u Hrvatskoj. To su osnovne odrednice projekta “Svako dijete četiri puta u kazalište”, kojeg već nekoliko godina vrlo uspješno provodi Gradsko kazalište Zorin dom. Svakog mjeseca održavalo se minimalno šest, a najčešće 10 do 12 predstava za djecu. Mnogima od njih je to bio prvi susret s kazalištem, a sve povratne reakcije bile su izvanredne, uz najčešće pitanje – kada ćemo opet na predstavu?

U osnovnoj zamisli projekt nije bio vezan samo uz grad Karlovac, već je trebao obuhvatiti i cijelu županiju, a kako se širio glas o lijepim i ugodnim kazališnim druženjima, počeli su se javljati i drugi, pa su u karlovačkom kazalištu svoje prve susrete s “daskama koje život znače” imali i mališani iz svih okolnih županija – u Zorin dom su dolazili dječaci i djevojčice Sisačko-moslavačke (Topusko, Gvozd), Primorsko-goranske (Vrbovsko), Ličko-senjske (Plitvice, Korenica) pa čak i Zagrebačke (Jastrebarsko) županije.

Unatoč nepodijeljenim simpatijama i brojnim pohvalama koje je izazvao ovaj projekt, iz godine u godinu nastavak akcije “Svako dijete četiri puta u kazalište” postaje sve upitniji. Već za 2010. godinu postojala je realna opasnost da dođe do ukidanja, jer u osnovnoj zamisli makar skromnim sredstvima održavanju su trebali pomoći svi gradovi i sve općine Karlovačke županije. Svoju cijenu imaju i glumački ansambli, no ogromna pomoć bilo bi već i najobičnije osiguranje prijevoza za mališane, što i u ovim recesijskim vremenima niti jednoj općini, a pogotovo gradu, ne bi trebalo predstavljati prevelik problem.

Nažalost, jedino grad Karlovac u potpunosti je podržao projekt – ukupan iznos koji su svi ostali gradovi i općine dali za projekt “Svako dijete četiri puta u kazalište” je – 0 kuna! Tako ove godine kazalište najčešće posjećuju upravo karlovački klinci, što je također lijepo i pohvalno, ali u osnovnoj zamisli projekta zapravo manje bitno – jer oni jedini već imaju kazalište u svom gradu. Tako je projekt “Svako dijete četiri puta u kazalište” za Karlovac bitan, ali kao sasvim prirodno “ulaganje” u kulturu i obrazovanje djece, dok bi njegov značaj bio važan i na mnogim drugim razinama za mališane Duge Rese, Slunja, Ogulina, Žakanja ili Rakovice.

Kako sada stvari stoje, projekt “Svako dijete četiri puta u kazalište” ipak će se nastaviti i sljedeće godine, nažalost opet uglavnom samo za djecu iz Karlovca.

A ostali? Kada već žive u (ne)kulturnoj županiji, u dogledno vrijeme moći će možda nekoliko puta godišnje ići na izlete u prirodu. Doduše, ostvare li se želje županijske vlasti, ne kako bi uživali u livadama, šumama, parkovima i rijekama, već kako bi razgledavali karlovačkom županu omiljene hidroelektrane.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest