Napuštene škole – UNDP i Županija pokreću projekt za njihov spas

Napuštene škole – UNDP i Županija pokreću projekt za njihov spas

Konačno se nešto pokrenulo u nastojanju da se spasi od zuba vremena gotovo osamdesetak starih školskih zgrada koje su s vremenom izgubile tu namjenu i tako su prepuštene propadanju.

Najveći kamen spoticanja u ovom problemu su nedefinirani vlasnički odnosi jer je velik broj zgrada ostao u nedefiniranom – društvenom vlasništvu. Kako saznajemo iz Ureda župana, u srijedu će biti potpisan ugovor s predstavnicima UNDP-a kako bi se pomoglo u projektu pomoći u rješavanju vlasničkih odnosa napuštenih područnih škola. Kako navode u Županiji, ovim će se Ugovorom utvrditi prava i obveze obaju partnera u provedbi Projekta, u kojem će svaki od partnera sudjelovati s iznosom od 200 tisuća kuna, a u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za najmanje 10 područnih škola koje su napuštene, kao i izradu projektne dokumentacije potrebne za upis u zemljišne knjige nekih objekata koji još nisu ucrtani.

KAportal je već pisao o problemu napuštenih školskih zgrada a nakon što je Grad Ozalj pokrenuo inicijativu da se svrsi privede veći broj škola na njihovom području. Kako je tada kazala gradonačelnica Biserka Vranić, samo na njihovom području ima više ulagača koji bi rado obnovili ove objekte no zbog tromosti administracije nisu mogli učiniti ništa nego samo gledati kako vrijedne nekretnine iz dana u dan propadaju. Županijski pročelnik za prosvjetu Željko Šančić o ovom je problemu govorio u Županijskoj skupštini što je konačno dovelo do interesa UNDP-a. U ovom projektu na red bi trebalo doći deset područnih škola za koje bi bili riješeni imovinsko – pravni odnosi, te izrađena projektna dokumentacija potrebna za upis dijela neupisanih nekretnina u zemljišne knjige.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest